Pixabay, REUTERS
Iako je Redzepi stvorio kulturu brutalnog radoholičarstva koja vlada svijetom elitnog kuhanja, sada priznaje da je to neodrživo
povezane vijesti
- Gastromanifest Kvarnera: ‘Namirnice koje imamo su nama pod normalno, a u svijetu je to nulta kategorija kvalitete’
- Manifestacija Matuljicious/Matuljišs donosi brojna gastro, edukativna i outdoor događanja
- ‘Nikad nemojte spuštati cijene u svom restoranu’: Evo što još savjetuje poznati španjolski chef s pet Michelinovih zvjezdica
Rene Redzepi, jedan od najpoznatijih svjetskih chefova zatvorit će Nomu, kopenhaški restoran koji se već godinama nalazi u samom vrhu liste najboljih restorana svijeta, gastronomsku meku zbog koje su gosti bili spremni doći u dansku prijestolnicu iz svih krajeva svijeta ne pitajući za cijenu.
Redzepi je svoju odluku objavio New York Timesu rekavši kako je “svijet kulinarstva na najvišem nivou došao do točke pucanja i postao neodrživ”.
Noma zatvara svoja vrata krajem 2024. godine i postaje “laboratorij hrane” koji će razvijati nova jela i proizvode za e-trgovinu Noma Projects dok će sam restoran tek povremeno otvoriti svoja vrata za neka “pop up” događanja.
Brojni elitni restorani diljem svijeta su na udaru kritika zbog svoje “radne etike”; zaposlenici rade veliki broj sati uz slabe plaće, a nekad i bez plaće, pri čemu ekskluzivnost jela traži ogromne troškove koji se, čak i uz visoke cijene u takvim restoranima, jednostavno ne mogu pokriti.
“Moramo nanovo izmisliti našu industriju, ovo je preteško i moramo raditi na drugačiji način”, rekao je Redzepi.
Njegov kolega i David Kinch prošlog je tjedna zatvorio Manresu, restoran u Španjolskoj s tri Michelinove zvjezdice rekavši kako ne želi više raditi “fine dining” niti bi takvo “lomljenje leđa” nametao svojem osoblju.
– Takva vrsta kuhanja je na prekretnici i potrebne su velike promjene, ali nitko ne zna što napraviti, rekao je Kinch.
Finac Kim Mikkola, koji je godinama radio u Nomi, kaže da su takvi restorani kao dijamanti i slične elitne zabave koje dobrim dijelom počivaju na izrabljivanju.
I sama Noma, koja je u posljednje dvije godine također dobila treću Michelinovu zvjezdicu i po rekordni deveti put završila na vrhu liste najboljih restorana svijeta, našla se na udaru kritika zbog odnosa prema stranim radnicima i oslanjanja na neplaćene pripravnike.
Iako je Redzepi stvorio kulturu brutalnog radoholičarstva koja vlada svijetom elitnog kuhanja, sada priznaje da je to neodrživo.
“I financijski i emocionalno, kao poslodovac i kao ljudsko biće… to ne funkcionira”, rekao je Redzepi New Yor Timesu.