Jednostavno i ukusno

Za doručak se vraćamo klasici pa predlažemo četiri ukusna recepta s jajima

Life

Svako jutro jedno jaje...

PEČENA JAJA S KUMINOM I KURKUMOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 5 minuta pripreme, 35 minuta pečenja


Sastojci za 4 porcije:


  • žlica maslinovog ulja
  • četvrtina šalice sitno nasjeckanog luka
  • polovina žličice mljevenog kumina
  • četvrtina žličice mljevene kurkume, podijeljene
  • polovina šalice narezanih rajčica
  • polovina žličice soli i papra
  • 4 jaja

Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, kumin i polovinu kurkume oko 10 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodajte rajčice i pola soli i papra, pirjajte oko 5 minuta ili dok rajčice ne počnu mekšati.


Zagrijte pećnicu na 180 °C.


Pirjane rajčice rasporedite u četiri zdjelice, u svaku zdjelicu dodajte jaje, po vrhu pospite preostalu kurkumu, sol i papar. Pecite u pripremljenoj vodenoj kupelji od 20 do 25 minuta ili dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu još malo tekući.



Foto: iStock

PALAČINKE S JAJIMA, SIROM I ŠPINATOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


Palačinke:


  • 2 jaja
  • četvrtina žličice soli
  • šalica (250 ml) brašna za sve namjene
  • šalica (250 ml) mlijeka
  • 2 žlice biljnog ulja
  • ulje ili maslac za pečenje

Kajgana:


  • 8 jaja
  • žlica vode
  • četvrtina žličice soli
  • četvrtina žličice papra
  • žlica maslaca
  • 250 g listova špinata, grubo nasjeckanih
  • 125 g nasjeckanog sira cheddar

Priprema: Od sastojaka za palačinke umutite glatko tijesto koje bi trebalo biti konzistencije gustog vrhnja. Po ovom receptu napravit ćete od 10 do 12 palačinki, ali trebat će vam 8. U srednjoj posudi umutite jaja, vodu, sol i papar dok se ne sjedine.


U velikoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi. Ulijte smjesu od jaja. Pustite da se kratko peče bez miješanja. Kad se jaja počnu stvrdnjavati, nježno miješajte po dnu i po stijenkama tave dok se ne počnu stvarati mekani skuti.


Kuhajte oko 3-4 minute dok jaja ne budu čvrsta koliko želite. Maknite tavu s vatre i umiješajte špinat i sir. Kajganu rasporedite na 8 palačinki, zamotajte i servirajte.



Foto: iStock

OBLAK JAJA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 minuta pripreme, 10 minuta pečenja


Sastojci za 4 porcije:


  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 g ribanog parmezana
  • 2 kriške slanine, pečene i izmrvljene
  •  žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 °C. Odvojite jaja, stavite bjelanjke u veliku zdjelu, a svaki žumanjak u malu zdjelu. Mikserom tucite bjelanjke i sol dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte sir, slaninu i vlasac.


Žlicom rasporedite 4 hrpe na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


Napravite duboku udubinu u sredini svakog humka. Pecite od 6 do 8 minuta ili dok ne porumeni i ne stegne se. U svaku udubinu stavite žumanjak. Pecite od 3 do 5 minuta ili dok se žumanjci ne ispeku po ukusu.



Foto: iStock

MINI FRITAJE SA ŠUNKOM I SIROM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 15 minuta pečenja


Sastojci za 8 porcija:


  • 6 jaja
  • žlica Dijon senfa
  • 175 g sitno nasjeckane šunke
  • 125 g nasjeckanog sira cheddar
  • 60 g sitno nasjeckanog mladog luka
  • 1 manja rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Umutite jaja sa senfom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte šunku sa sirom, mladim lukom i rajčicom. Ravnomjerno podijelite na 24 namašćena kalupa za muffine.


Izlijte smjesu jaja preko vrha. Pecite od 15 do 18 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu. Ohladite 5 minuta. Poslužite toplo ili potpuno ohlađeno.



Foto: iStock