Foto Marko Gracin
Korist od ovog zanimljivog eventa bila je obostrana - sa strane uživanja u enogastronomskim posebitostima i humanosti
povezane vijesti
Wine Vip Event u osmoj godini postojanja u sklopu hrvatske turneje svoje je 35. izdanje imao u Rijeci. Skup u organizaciji agencije Ricerca Mercato pod vodstvom Dantesa Begića okupio je u Hotelu Bonavija iznimno veliki broj stručnjaka koji djeluju u HoReCa sektoru kao onih koji rade u najširoj mogućoj lepezi djelatnosti u konačnici povezanih s ugostiteljstvom i turizmom.
Naglasak događaja bio je na hrvatskim proizvođačima i prezentaciji lokalne gastronomije uz popratni edukativni program, koji vlasnicima, voditeljima i djelatnicima ugostiteljsko-turističkih objekata daje mogućnost usvajanja novih znanja i upoznavanje s aktualnim trendovima kako bi se u konačnici najbolje pripremili za predstojeću turističku sezonu i uspješno poslovanje u njoj.
Uživanje u humanosti
Ulaz na sva edukativna predavanja Wine VIP Eventa bio je besplatan, dok su kotizacije za degustacijsku čašu, uz veliki izbor vina i najrazličitijih slanih i slatkih poslastica, u iznosu od 5 eura donirana Ligi protiv raka Primorsko-goranske županije čiji su predstavnici prisustvovali svečanom otvorenju.
Sudeći po velikom zanimanju posjetitelja koji su u velikom broju ispunili izložbeni prostor Bonavije na kojem su bili izlagači, korist od ovog zanimljivog eventa bila je obostrana – sa strane uživanja u enogastronomskim posebitostima i humanosti.
Edukativni dio programa započeo je panelom o kvaliteti enogastronomije Kvarnera i Hrvatske, a sudionici su bili direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktorica Gastronauta Karin Mimica, potom vlasnik restorana Rivica, koji ove godine obilježava 90 godina postojanja i to uvijek unutar iste obitelji, Dražen Lesica kao i Marko Mikašinović iz TZG Rijeke.
Kandidatura za regiju gastronomije
Osnovni naglasak radionice bio je osvrt na stanju u enogastronomiji Kvarnera i to posebno u svijetlu činjenice da se upravo Kvarner nalazi u kandidaturi za Europsku regiju gastronomije 2026. godine.
Kako je istaknula Peršić Živadinov, obilazak komisije koja će obaviti zadnje provjere očekuje se uskoro tako da bi Kvarner i prije ljeta mogao službeno postati Europskom regijom gastronomije 2026.
Kako su svi istaknuli, trebao bi to biti i silni “vjetra u leđa” novim razvojnim mogućnostima regije kao i posebni, veliki iskorak Rijeke u red značajnih enogstronomskih destinacija.
Značajni naglasak tog panela stavljen je i na edukaciju zaposlenih u sektoru enogastronomije, kao i na silni potencijal koji razvijeno ugostiteljstvo predstavlja za razvoj županijske poljoprivrede.
Kako degustirati vino kao profesionalac
Zanimljiva je bila i radionica Kako degustirati vino kao profesionalac, koju je vodio Kristijan Harjač, najbolji hrvatski sommelier za 2023. godinu.
Predavanje Sanje Krmpotić, edukatorice i konzultantice ugostiteljskog sektora, o potrebi ljubaznosti u restoranima te općenito u turizmu bilo bi jako dobro prenijeti i na naš- život svakodnevni.
Pokrovitelji skupa bili su ministarstva turizma i sporta te poljoprivrede, partneri HTZ, PGŽ, TZ Kvarnera, Grad Rijeka, TZG Rijeke, HTZ, Alexander Commerce, RB Auto Renault i Grand Hotel Bonavia.