Paneli

Weekend Food Festival Rovinj: Hrvatska gastronomija ovisi o razvoju malih domaćih poljoprivrednika

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

U Rovinju je otvoren Weekend Food Festival, najveći regionalni festival gastronomije i prehrambene industrije

Budućnost hrvatske i uopće globalne gastronomije, koja se mora bazirati na održivosti sa što je manje moguće otpada, nemoguć je bez jednake takve poljoprivrede.


One zasnovane na malim domaćinstvima kojima su strast proizvodnje najboljih namirnica i ekološka, biološka održivost primarni cilj.


Bio bi to zaključak najvažnijeg panela Weekend Food Festival, najvećeg regionalnog festivala gastronomije i prehrambene industrije što se održava u Rovinju, a kojim je on službeno i otvoren.


Stav panela kreirali su Ana Roš, Ricard Camarena, Deni Srdoč, Hrvoje Kroflin, redom jedni od najboljih europskih chefova kao i Hrvoje Petrić, direktor festivala, ujedno i panelist.


Održivost u gastronomiji


U središtu njihovog razgovora bilo je pronalaženje temelja održivost u gastronomiji, a o svom iskustvu govorio je i Ricard Camarena, vlasnik restorana s dvije Michelinove zvjezdice u Valenciji.



– Primjereni uvjeti rada su bitni, kao i balans između privatnog i poslovnog života, jer za inovativne pristupe i pažljivost bitan je i unutarnji sklad ljudi uključenih u procese. Za mene održivost nije pitanje budućnosti, već sadašnjosti, istaknuo je Camarena.


Sličnog je razmišljanja i Ana Roš koja je nakon svojih slovenskih lokala odnedavno i vlasnica restorana u Savudriji.


– U Sloveniji nailazimo na niz problema po tom pitanju, trudim se mijenjati stvari na čemu inzistiram i kod samog našeg premijera. Kad je u pitanju Istra, ona je za mene primjer sklada i održivosti u svakom, pa tako i u klimatskom smislu, naglasila je Roš.


Kako razviti mrežu opskrbljivača?


O izgradnji vlastite mreže opskrbljivača govorio je i Deni Srdoč koji se zbog toga pretvorio i u najboljeg hrvatskog poznavatelja OPG scene.


– Moguće je, kako ne, ali uz jako puno truda, rada na terenu i izgradnje međusobnog povjerenja. Da bi poslovao naš restoran Nebo u Rijeci, stvorili smo mrežu od 70 malih opskrbljivača.


I koliko god van se činilo da “ničeg nema”, istina je drugačija. Nikad neću zaboraviti kako sam stigavši na razmeđu Like, Gorskog kotara i ogulinskog kraja došao u mjesto gdje mi je trebao najbolji krumpir.


Na kraju sam u tom jednom jedinom mjestu, u Oštarijama, u kraju za koji mislimo da nema nikakvu proizvodnju, našao ne jednog nego – četiri dobavljača, istaknuo je Srdoč.



Direktor Petrić panel je zaključio s mišlju kako je jako razvijenom hrvatskom turizmu te kvalitetom silno rastućoj gastro sceni hitno potrebno pridružiti što je moguće razvijeniju hrvatsku poljoprivredu.


O medijskim recenzijama


Osim kako djelovati održivo, na još jednom za brojnu publiku privlačnom panelu moglo se čuti kako medijske recenzije utječu na čitav niz čimbenika kad su u pitanju restorani.


Sudionici tog panela bili su renomirani kuhar Mate Janković kao i gastro novinar Davor Butković.


Iako se osnovna misao vrtjela oko toga da kuhari kritike primaju s razumijevanjem kao i to da ih novinari pišu na isti takav način, itekako se dalo nazrijeti da je osjetljivost na napisano od strane struke ili ocjena koje se dijele putem društvenih mreža itekako intrigantna tema na koje se u kuhinjama nikako ne ostaje – ravnodušnim.



Festival u Staroj tvornica duhana u Rovinju što traje do nedjelje središte svega onog što intrigira nepce i osjetila, a posjetitelje očekuju zanimljiva predavanja i paneli, poučni masterclassovi, gala večere, show cooking i još mnogo toga u režiji nekih od najvećih imena svjetske i domaće kulinarske scene kao što su uz spomenute i istinske svjetske veličine poput Eduarda Xatrucha il Eneke Atxa.


Gala večera s all-star ekipom


Tu su i neka od najvećih imena domaće prehrambene industrije, glavni izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško, predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač te predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić koji su ustvrdili kako je unatoč snažnom utjecaju globalnih promjena, krvna slika prehrambene industrije u Hrvatskoj sve je bolja, a osim dodatnih mogućnosti korištenja europskih sredstava, ponovni rast stanovništva svakako bi poboljšao cjelokupno stanje.


Weekend Food Festival i ove godine pokriva različite segmente industrije hrane i pića kroz brojna predavanja i panele, uključujući kulinarske trendove, miksologiju, enologiju i industriju kave u kontekstu održivosti, lokalizaciju retail lanca, proizvodne procesi i budućnosti gastronomije.


Otvoren je pak u četvrtak gala večerom u restoranu Cap Aureo s hrvatskom all-star ekipom – Jeffrey Vela, Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Maša Salopek, Marina Gaši i Bruno Vokal na večeri Best of Croatia.


Weekend Food Festival traje do nedjelje 16. travnja, ulaz je u nedjelju besplatan