Foto Pixabay
Domaća pizza zasigurno je jedno od najdražih obroka mnogih ljudi, ne samo zbog odličnog okusa, već i brze pripreme. Za samo 15-ak minuta možete spremiti sve sastojke potrebne za ovaj obrok, ali je jedan dio mnogima često zahtjevan kod pripreme pizze. Tijesto nije toliko lagano napraviti koliko se ono čini, a ono je zapravo najvažniji dio svake pizze. Zbog toga Jamie Oliver donosi recept za tijesto s kojime će pizza uvijek ispasti sočno, hrskavo i jednostavno – savršeno.
Sastojci (2 veće ili 3 srednje pizze):
250g glatkog brašna + 250g oštrog brašna
prstohvat soli
1 suhi kvasac (7g) ili pola svježeg kvasca (oko 20g)
4 žlice ulja, preporuča se maslinovo ulje
1 žličica šećera
Priprema:
Umiješajte brašno i sol u jednoj zdjeli. U čaši tople (ne vrele) vode umiješajte kvasac i šećer te ostavite otprilike 5 minuta da se kvasac digne. Zatim to ubacite u zdjelu s brašnom i soli, dodajte još 300ml vode i ulje te miješajte rukama dok ne dobijete savršeno glatko tijesto.
Smjestite tijesto u veliku zdjelu, pospite ga brašnom i prekrijte zdjelu s krpom. Stavite zdjelu na toplo mjesto i čekajte otprilike sat vremena da se tijesto digne.
Nakon što je prošlo sat vremena, izvadite tijesto i “gnječite” ga rukama kako biste izbacili zrak iz njega. Tijesto odmah možete iskoristiti ili ga umotati u foliju i staviti u hladnjak.