Foto S. Drechsler
Šunku jedemo tijekom cijele godine, no običaj je da se kuhana šunka jede za doručak na uskrsno jutro. Jedni je poslužuju pečenu u kruhu, drugi samo kuhanu, ali svi je jedu, izuzev vegetarijanaca.
Uz mladu janjetinu koja simbolizira ponovno rođenje, šunka, odnosno svinja, simbolizira sreću. Prije kuhanja šunku je potrebno staviti u hladnu vodu na 24 sata kako bi voda izvukla sol i smekšala meso. Šunka se kuha u nesoljenoj vodi na laganoj vatri, a želite li joj poboljšati okus, u vodu možete dodati zrna papra, listove lovora…
U Slavoniji je običaj kuhati šunku onoliko sati koliko šunka ima kilograma. Nakon kuhanja šunku ostavite da se potpuno ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Ako se odlučite za šunku u kruhu, tada je nije potrebno prethodno kuhati. Kuhanu šunku poslužite s tvrdo kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. To je kombinacija s kojom ne možete pogriješiti.
No šunka je često velika i još češće ne pojede se cijela na uskrsno jutro i što s njom nakon Uskrsa? Možete je rezati pa slagati u sendviče s dodatkom tvrdo kuhanih jaja narezanih na ploškice i mladom salatom ili rukolom, možete je narezati na kockice pa je u kombinaciji sa šparogama koristiti za omlet, dodajte je u francusku salatu… Ideje su nebrojene, a mi smo izdvojili dva recepta za slane torte čiji je šunka jedan od glavnih sastojaka.
Slana torta sa cvjetačom i šunkom
Ova torta može se poslužiti kao predjelo, ali i samostalni obrok koji ćete ponijeti na posao ili na izlet.
Sastojci: 3 jaja, 50 g naribanog parmezana, 100 g jogurta, mala šalica maslinova ulja (oko 1 dl), 100 g šunke narezane na kockice, 400 g kuhane cvjetače, 200 g brašna, 1 vrećica praška za pecivo, origano, sol, papar
Priprema: Pjenasto umutiti jaja s parmezanom (kao kad pripremate kajganu), dodati jogurt, maslinovo ulje, sol, papar i origano i dobro izmiješati. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i umiješati u smjesu od jaja. Dodati cvjetaču narezanu na manje komade i šunku. Uliti u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 26 do 28 centimetara (bilo bi dobro da kalup ima odvojive stranice). Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta. Poslužiti mlako.
Quiche sa svježim kozjim sirom i šunkom
Jednako ukusna mlaka i hladna, ova poslastica francuske kuhinje zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.
Sastojci za 8 osoba: 3 jaja, 300 ml mlijeka, 150 g svježeg kozjeg sira (možete ga zamijeniti i ricottom ili malo manjom količinom nekog tvrdog sira), 200 g mladog špinata ili blitve, 1 poriluk (ili nekoliko stabljika mladog luka), 100 g šunke, sol, papar; Za tijesto: 300 g brašna, 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice, žličica sode bikarbone, sol, 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak na pola sata. Ako nemate vremena za prhko tijesto, možete kupiti i gotovo koje je dostupno u svim većim supermarketima. Ohlađeno tijesto razvaljati i njime obložiti kalup za pite promjera 26 do 28 cm, izbosti vilicom i prekriti masnim papirom. Po vrhu staviti suhi grah i peći 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Na malo maslinova ulja dinstati poriluk narezan na kolutiće, dodati na njega špinat (ili blitvu narezanu na trakice) i pričekajte da povene i pusti vodu. Ako se odlučite na svježi sir izradite ga mikserom i dodajte jedno po jedno jaja i na kraju mlijeko. Ako se odlučite za tvrdi sir, njega dodajte u smjesu od jaja i mlijeka. Začinite solju i paprom te dodajte dio šunke narezane na kockice. Na kraju miješati ohlađeni poriluk i špinat. Tijesto nakon isteka vremena izvaditi iz pećnice, ukloniti masni papir i grah te uliti smjesu. Po vrhu rasporediti preostalu šunku. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok površina ne postane zlatno-žuta. Poslužite mlako, a bit će jednako ukusno i sljedeći dan.
Pašteta od kuhane šunke
Ukusnu pašteticu poslužite kao hladno predjelo ili za doručak uz tostirani kruh.
Sastojci za 4 osobe: 200 g kuhane šunke, žlica kečapa, žlica Zvijezda majoneze, 1 slani inćun, žlica konjaka, sol, papar
Priprema: u blender stavite sve sastojke osim soli i papra te miksajte dok se ne pretvori u paštetu. Kušajte i ako je potrebno dosolite i poparite. Prije posluživanja držite u hladnjaku oko 2 sata.