Domaće je domaće

Slobodan vikend? Evo recepta ako poželite umijesiti kruh od heljde i raži

Ana Braškić

Kruščić će potrajati i nekoliko dana

Kruščić će potrajati i nekoliko dana

Vikend je idealno vrijeme da se upustite u avanturu zvanu: kruh iz vlastite proizvodnje. Donosimo isprobani recept za ukusan kruh koji je pritom i iznimno zdrav



Sastojici za dva kruščića: 4 žlice heljdina brašna, 4 žlice raženog brašna, 4 žlice bijelog brašna, žličica soli, maslinovo ulje, žličica šećera, 1 suhi kvasac, mlake vode koliko traži, šaka sjemenki suncokreta, šaka sitnih zobenih pahuljica, šaka sezama i još sezama za posipanje.


Priprema: Pomiješati sve tri vrste brašna sa suhim kvascem, solju i šećerom te smjesi postepeno dodavati mlake vode.


Mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja ne smije biti pretvrda.




Premazati maslinovim uljem, prekriti prozirnom folijom, prekriti krpom i staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže oko sat vremena. Za to vrijeme na tavici popržiti sjemenke suncokreta, sezama i zobene pahuljice.


Kada se ohlade umijesiti u tijesto, još jednom premazati maslinovim uljem i pustiti da se još jednom digne.


Smjesu premijesiti i podijeliti u dva dijela. Svaki posuti sezamom i peći u manjim papirnatim kalupima ili u jednom velikom.


Dva manja kruščića bit će pečena nakon 20 minuta u pećnici na vrući zrak zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Ako se odlučite ispeći jedan komad produljite vrijeme pečenja na pola sata.