Opatija - kraljica slatkiša

Slatku čokoladnu priču “zapaprile” nove cijene

Marino Maljavac

Premda je kavana Grand zbog dosadašnjih prihvatljivih cijena zaslužila svaku pohvalu i često je puna, potrošači zamjeraju što je uoči Festivala čokolade – znatno podigla cijene

OPATIJA Kavane i hoteli »stare dame« otvorili su jučer vrata brojnim ljubiteljima »kraljice slastica«, pretvorivši za vikend Opatiju u najslađi grad u Hrvatskoj. Jutarnji đir po opatijskim kavanama ispred kojih su postavljeni štandovi na kojima se po promotivnim cijenama moglo kupiti razne čokoladne delicije obilježilo je ipak ružno vrijeme, kiša i jugo, koji su tijekom gotovo čitavog dana remetili »slatki život« grada. Goste kavane Grand u sklopu hotela Četiri opatijska cvijeta neugodno je iznenadilo i poskupljenje cijena standardne ponude pića i kolača uoči samog početka Festivala čokolade, u iznosu od oko 30 posto. Djelatnici kavane ističu kako su unatoč poskupljenju, cijene  u njihovom objektu i dalje među najnižima u centru grada, a dizanje cijena od Nove godine očekuje se i u ostalim kavanama koje djeluju u sklopu Milenij hotela. 

Umijeće iz Dubaija


Osim Djeda Mrazova i Mrazica na štandovima kavana Grand i Wagner, promotivnu ponudu čokoladnih kolača, torti i ostalih slastica, posjetiteljima su nudili i djelatnici ostalih opatijskih hotela smještenih duž glavne gradske prometnice – Bristol, Mozart i Imperial. Nakon jutarnjeg kišnog uvoda, veći »moving« prema očekivanju mogao se osjetiti tijekom popodneva i večeri. Zanimljivu ponudu za svoje goste organizirao je i Grand hotel Adriatic, gdje su posjetitelji mogli uživati u zanimljivim čokoladnim kreacijama koje je pripremio njihov šef kuhinje Saša Bešlić. Posebnu pozornost ljubitelja »kraljice slastica« privukli su čokoladni kolači ukrašeni zlatnim nitima napravljenih od 24-karatnog zlata, a Bešlić ističe kako je dio svog umijeća naučio na nedavnom usavršavanju u Dubaiju. – Ovo je najgore vrijeme za čokoladu. Naime, osim velikih vrućina, čokoladi najviše štete vlaga te prašina. Što se tiče naše ponude, uvijek nastojimo smisliti nešto novo i drukčije, a opet da je na neki način vezano za tradiciju, kazao je šef kuhinje u Adriaticu.Primjer takvog naizgled »spajanja nespojivih« slatkih okusa je i torta od čokolade i palente, koja je također privukla pažnju posjetitelja, a Bešlić ističe kako je ovakav način pravljenja kolača nekada bio vrlo uobičajen.

Recept iz 19. stoljeća


– Palentu, odnosno kukuruzno brašno, nekad se često koristilo kod pravljenja kolača, kao i čokoladni kruh kojeg radimo po receptu iz 19. stoljeća. Paralelno s početkom Festivala čokolade u našem hotelu započinje i »Šetimana kolača« koja će trajati sve do kraja idućeg tjedna, te koja se kod nas održava već dvadesetak godina, a ponovo očekujemo velik odaziv naših gostiju iz Sarajeva. Budući da su orijentalne slastice opet u modi, odlučili smo našu ponudu koju smo nazvali »Duh Šeherezade« prilagoditi tome, dodao je Bešlić.