
Foto: iStock
Torte, ali zdrave!
povezane vijesti
ZAPEČENA PITA S CVJETAČOM by Yotam Ottolenghi
Težina: srednje
Vrijeme: 20 min pripreme, sat i 45 min pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 velika cvjetača, očišćena i narezana na manje cvjetove (700 g)
- 2 žličice blagog curry praha
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g neslanog maslaca (50 g narezanog na kockice od 3 cm, 50 g otopljenog)
- 75 g glatkog brašna
- 675 ml punomasnog mlijeka
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 i pol žlica senfa
- 150 g zrelog cheddara, grubo naribanog
- 6 listova kvalitetnog filo tijesta
- sol i crni papar
- 1 žlica grubo nasjeckanog peršina (za posluživanje)
- 1 i pol žličica naribane korice limuna (za posluživanje)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C s ventilatorom. Dno i stranice okruglog kalupa promjera 23 cm obložite papirom za pečenje. Stavite cvjetaču na veliki lim za pečenje obložen papirom i pomiješajte s curry prahom, polovinom maslinovog ulja, 1/2 žličice soli i svježeg mljevenog papra. Pecite oko 20 minuta, dok ne omekša i lagano posmeđi. Ostavite sa strane, a temperaturu u pećnici smanjite na 170°C s ventilatorom.
U međuvremenu, pripremite bešamel. Stavite kockice maslaca u srednju posudu na srednje jakoj vatri i, kad se otopi, umiješajte brašno i kuhajte 1-2 minute – smjesa bi trebala početi mirisati kao orašasti plodovi.
Smanjite vatru na srednju i polako dodajte mlijeko, malo po malo, neprestano miješajući kako biste spriječili nastajanje grudica, dok se ne upije i smjesa ne postane glatka. Kuhajte, povremeno miješajući, oko 7 minuta, dok se ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte češnjak, senf, sir i 1/4 žličice soli, dok se sir ne otopi.
Držite listove filo tijesta pod vlažnom kuhinjskom krpom kako bi se spriječilo njihovo sušenje. U zdjeli pomiješajte otopljeni maslac i preostale 1 i 1/2 žlice ulja i ostavite sa strane.
Radite s jednim listom filo tijesta odjednom, premažite izloženu stranu maslacem i stavite ga u pripremljeni kalup (s maslacanom stranom prema gore), lagano ga pritiskujući da se uklopi. Nastavite na isti način s idućim listom filo tijesta, premažite ga maslacem i položite ga preko donjeg lista, lagano ga rotirajući tako da rubovi padaju pod različitim kutom. Ponovite ovo sa svih šest listova.
Žlicom stavite polovinu bešamela na dno i preko rasporedite pečene cvjetove cvjetače. Preko toga stavite preostali bešamel, a zatim podignite rubove filo tijesta tako da formirate neredasti ‘sabrkani’ rub oko rubova, ostavljajući sredinu pite otvorenom.
Premažite gornji rub filo tijesta preostalim maslacem, a zatim premjestite kalup na lim za pečenje i pecite 30 minuta. Koristeći kuhinjsku krpu, pažljivo oslobodite vanjski krug kalupa i vratite pitu u pećnicu na još 20-25 minuta, ili dok stranice ne postanu lijepo obojene, a sve se ne pretvori u zlatno i mjehurićasto. Ostavite da se odmori 15 minuta. Na kraju, ukrasite pitu peršinom i naribanom limunovom koricom, te poslužite toplo.
TORTA OD PALENTE by Lidia Bastianich
Težina: jednostavno
Sastojci:
- 2 žlice maslaca, sobne temperature (plus dodatno za premazivanje kalupa)
- 1 vrećica palente
- mljevene krušne mrvice (za kalup)
- 2 srednja krumpira, oguljena i narezana na četvrtine (oko 680 g)
- 2 žličice krupne soli (plus dodatno za vodu za kuhanje)
- 1 mala glavica kelja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 4 češnja češnjaka, lagano zgnječena i oguljena
- prstohvat zdrobljenih ljutih papričica (chili flakes)
- šalica i pol izmrvljene gorgonzole
- pola šalice naribanog Grana Padana
Priprema: Maslacem premažite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm. U namašćeni kalup ulijte netom skuhanu palentu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak dok se potpuno ne stegne, otprilike 4 do 5 sati.
Kada se palenta stvrdne, zagrijte pećnicu na 200°C. Maslacem premažite okrugli kalup s odvojivim obručem promjera 25 cm i visine 10 cm, pospite ga krušnim mrvicama te otresite višak. Krumpire stavite u veliki lonac s dovoljno posoljene vode. Zagrijavajte do vrenja, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta.
U međuvremenu uklonite uvele ili požutjele listove kelja te izrežite središnji tvrdi dio. Kelj narežite na komade veličine otprilike 2,5 cm. Dodajte ga u lonac s krumpirima i nastavite kuhati dok oba povrća ne omekšaju, još otprilike 15 minuta. Dobro ocijedite povrće. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte timijan i češnjak te pirjajte dok češnjak ne dobije zlatnu boju, otprilike 2 do 3 minute.
Dodajte smjesu kelja i krumpira, sol i zdrobljene ljute papričice. Povremeno miješajte i lagano gnječite povrće kuhačom, ostavljajući veće komade, dok tekućina ne ispari i povrće počne lagano cvrčati. Pazite da smjesa ne zagori – potrebno je samo da tekućina ispari.
Uklonite češnjeve češnjaka ako se nisu potpuno zgnječili te ih bacite.
Ohlađenu palentu istresite iz kalupa na dasku za rezanje. Dugim tankim nožem prerežite je vodoravno na tri jednaka sloja.
Gornji sloj palente stavite na dno namašćenog kalupa s odvojivim obručem, okrenut naopako. Prekrijte ga s polovinom smjese krumpira i kelja te polovinom gorgonzole. Na to položite srednji sloj palente, a zatim rasporedite preostalu smjesu kelja i krumpira te preostalu gorgonzolu. Na vrh stavite donji sloj palente, također okrenut naopako, i lagano pritisnite. Premažite vrh torte s 2 žlice maslaca i pospite naribanim Grana Padanom.
Pecite tortu dok se sir na vrhu lagano ne zapeče i dok se torta ne zagrije, otprilike 40 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Uklonite obruč kalupa, narežite tortu na kriške i poslužite.
SLANA TORTA OD ŠPINATA
Težina: jednostavno
Sastojci: 30 min pripreme, 30 min pečenja
- 500 g svježeg špinata
- 200 g lisnatog tijesta (kupovno ili domaće)
- 1 manji luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 jaja
- 150 g skute ili ricotte
- 50 g naribanog sira (po izboru: cheddar, mozzarella, Grana Padano)
- sol i papar po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica suhog origana (opcionalno)
Priprema:
Priprema špinata: Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte špinat i pirjajte dok ne uvene i sav višak tekućine ispari. Posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da se ohladi.
Priprema punjenja: U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni špinat s jajima, sirom i kiselim vrhnjem ili ricottom. Dodajte origano (ako koristite) i sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvaljajte na površini pobrašnjenoj s malo brašna. Stavite ga u prethodno nauljeni okrugli kalup za torte (ili kalup za pečenje) tako da tijesto pokrije dno i rubove.
Slaganje torte: Preko tijesta rasporedite pripremljenu smjesu od špinata. Poravnajte površinu. Tortu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe i hrskavo. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što je izvadite iz kalupa. Poslužite toplu ili hladnu.