Ideju za odličan desert pronašli smo na food blogu Srce od čokolade
Recept za fini desert u kojem ćete uživati ovog vikenda- zdrave browniese s avokadom donosi vam Anamarija Gulić, istarska food blogerica (Srce od čokolade).
Brownies s avokadom (bez jaja)
Priprema: Pećnicu zagrijati na 180 C. Kalup (dimenzija 24 cm x 18 cm) obložite papirom za pečenje. Avokado prepolovite, izvadite mu meso žlicom, a onda ga u blenderu izblendajte u pire. U jednu zdjelu prosijte brašna, prašak za pecivo i gorki kakao pa izmiješajte. Dodajte pire od avokada i izmiješajte. Dodajte mlijeko, smeđi šećer i prstohvat soli i sve sjedinite dok ne dobijete homogenu smjesu, na kraju umiješajte grubo sjeckanu tamnu čokoladu. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup. Po vrhu rasporedite grubo sjeckane lješnjake i svježe borovnice. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta (provjerite drvenim štapićem je li je pečen). Malo ga ostavite u kalupu, a zatim ga zajedno s papirom za pečenje izvadite na kuhinjsku rešetku da se ohladi do kraja. Prije posluživanja narežite ga na kocke. Poslužite ga uz svježe voće (jagode i borovnice). Po želji ga možete poslužiti i uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz malo tučenog slatkog vrhnja.
Savjet: Po želji dio brašna možete zamijeniti nekim integralnim brašnom. Umjesto svježih borovnica možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće koje je u sezoni. Papir za pečenje prije upotrebe malo smočite pod mlazom vode, lagano ga zgužvajte pa ga poravnajte i istresite s njega višak vode. Takvim papirom lakše ćete obložiti kalup.