snimio Denis Lovrović
Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.
Saison pivo belgijskog stila, koje se nekad kuhalo u zimskim mjesecima da bi bilo spremno za konzumiranje u proljeće, ljeto i jesen tijekom radova u polju. Ovo je pivo idealno uživati u sjeni borova u Srebrenoj, jednoj od najljepših viških plaža, uz zvuke mora i milovanje maestrala.
Ovako piše na etiketi Prvog viška piva u kojem je prvi komercijalni saison s hrvatskom etiketom, baš kao da nije pivo u igri nego, recimo, dobra bevanda što se u vinograd nosi. Stručnjaci kažu da je saison sjajan i poseban, idealan za ovo ljetno doba, a ništa manje dobro nisu među znalcima prošla ni ostala dva stila etikete Prvo viško, Pale Ale i porter. No, ovo je manje priča o kvaliteti samog piva, a više o činjenici da su se dva čovjeka od produkcije, od televizije i filma upustili u pivsku avanturu nošeni što viškim što norveškim vjetrom u leđa.
Nebojša Taraba i Miodrag Sila, čelni ljudi produkcijske kuće »Drugi plan« imaju pivo!
– Ovaj put smo vodili računa da ne budemo, kao što nam se masu puta događalo u televizijskoj produkciji, kao onaj pijetao koji rano zakukuriče pa svi polude. Craft scena je dobro postavljena, ona se razvila, a mi smo stvarno s Prvim viškim ponudili nešto što je, rekao bih, korak dalje. Ulazimo u nišu koja ide prema nekom kvalitetnom restoranskom pivu, pivu za znalce. A priča je viška – kaže Taraba.
Dobrodošao Ronaldo!
Sama ideja se rodila prije nekih šest godina. Za sve je ‘krivo’ Tarabino dugogodišnje ljetovanje na Visu i činjenicu da kuću do ima Kjell Einar Karlsen.
– On nas je uveo u svijet crafta – priznaje Taraba.
A spomenuti nije bilo tko, već je u to vrijeme bio menadžer norveške, a svjetski znane pivovare Nogne O, koja je, kako kažu Taraba i Sila, legendarna u svjetskim okvirima craft pivovara. Karlsen je već tada nanjušio da će se craft dogoditi i Hrvatima, da bi prije nekih godinu i po dan na stol pala ideja – zašto ne bi napravili pivo.
I zagrizli su, ne samo Taraba i Sila i Karlsen, već i četvrta karika – poznati viški vinar Damir Radica koji, ne dvoji Taraba, teškim radom isporučuje vrhunski viški plavac. Kako je ideja da Vis dobije i Viško pivo i pivovaru podršku daje i gradonačelnik Visa, ali onaj pravi transfer, pravo pojačanje maloj ekipi tek se trebao dogoditi.
– Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.
Norveški majstori pivari
A kako nisu htjeli gubiti sezonu uvjereni da je pravi trenutak za izlazak na hrvatsko craft tržište, i kako će pivovara na Visu biti tek dogodine u funkciji, za prvu ruku su se odlučili na ono što se zove gypsy brewing. Pivo je po majstorskoj recepturi kuhano u Norveškoj, u Arendahlu, ali mu to ni malo ne smeta sudeći prema kvaliteti tih 40.000 boca koliko ih je u prvom naletu stiglo!
S obzirom na reference što ih imaju norveški majstori pivari, lijepo je čuti da su itekako uvažavali sve što su se dva filmaša usudila glede piva reći.
– Moram reći da je to ponajprije zato jer su oni dobri ljudi a ni naše ideje nisu blesave – smije se Sila.
Ističu zato i on i Taraba kako je motor svega ipak Kjell Einar čovjek iznimne energije.
– Ali je najvažnije u svemu tome to što svi mi zbilja obožavamo Vis! Kako smo dugo na Visu počeli smo u potpunosti razumijevati otok. Znamo Vis u doba kad ga svatko može dobiti i lijepo mu je, u ta tri, četiri tjedna kolovoza i srpnja, kad je svima otok najljepši na svijetu. Ali, mi smo spoznali i drugu stranu tog cjelogodišnjeg života na otoku, pogotovo kroz našeg partnera Damira, inače šefa lučke kapetanije u Komiži, tog vrijednog i hrabrog čovjek koji je imao priliku otići a nije, već je ostao na otoku. Zavoljeli smo otok onako kako ga on voli i bilo je pošteno odužiti se otoku na neki način. Isprva su nam svi govorili da nismo normalni, da je to skupo. Nije uopće skupo koliko dobrog može donijeti i tamošnjoj zajednici, a i nama – ističe Taraba.
Stoga bi, već u ovo doba dogodine trebali piti Prvo viško proizvedeno u pivovari na Visu, u pogonu koji će kroz cijelu godinu zaposliti troje, možda četvero ljudi, a uz to je, nema sumnje, pivo proizvod koji je u potpunosti kompatibilan s turističkom djelatnošću.
Blagoslov Norvežana
Čitava operacija ima i blagoslov norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj, poglavito veleposlanice Astrid Verstoe koja je, kako kaže Taraba, iskreno oduševljenja spoznajom da su se njeni zemljaci uklopili među domaće ljude, da ih se u Hrvatskoj respektira. Stoga je i promocija cijelog projekta, planirana za drugu polovicu rujna, zamišljena kao dani hrvatsko-norveškog prijateljstva i suradnje. Dva dana u Visu, a onda dva dana u Zagrebu kuhat će po dva vrhunska chefa iz Norveške i Hrvatske, svirati norveški DJ-evi i jazz bend, pjevat će se plest i jesti sve uz Prvo viško. Koliko je, zapravo, sva ta veza daleko otišla svjedoči i podatak da je etiketu na kojoj je svjetski znana viška falkuša crtao Norvežanin impresioniran nevjerojatnom sličnošću gradnje između viške falkuše i vikinških brodova kojim su sve do Amerike plovili.
Bilo kako bilo hrvatska craft scena bogatija je za novo pivo i tri njegova stila. Na jesen stižu još tri Prva viška: imperial stout, IPA i sauer. Na riječkom tržištu evo ga već početkom ovog tjedna. Sve se čini, evo Hrvatske preko crafta sve do Norveške.
– Mi nekako i vjerujemo u taj skandinavski model i voljeli bi ga implementirati gdje god možemo – kaže Taraba.
Nikad viška, uvijek prvo
Samo, ako ima Prvo viško, kad će drugo, pitamo partnere koji su donedavno bili nameti uputa ako ima Drugi plan, gdje je prvi!?
– Šalili smo se oko tih pozicijskih slogana, jer ovo naše pivo je uvijek prvo, i kad te žena pita koje ti je to pivo po redu uvijek je Prvo viško. Nikad viška, uvijek prvo. A kako se kuha u Norveškoj, onda je i Norviško – smiju se Taraba i Sila, producenti, a bome i pivari.
Viško i Norviško, taman da ne čudi onaj spomen uvale Srebrene na etiketi. Za nadati je se samo kako će se tu negdje u istom kontekstu skoro naći i činjenica da je jednom od najboljih viških izvora vode, vode bez koje piva nema, ime – Pizdica.