Pivski otok Vis

Prvo viško pivo: Otočko pivo po recepturi pivskog Ronalda iz Norveške

Siniša Pavić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.



Saison pivo belgijskog stila, koje se nekad kuhalo u zimskim mjesecima da bi bilo spremno za konzumiranje u proljeće, ljeto i jesen tijekom radova u polju. Ovo je pivo idealno uživati u sjeni borova u Srebrenoj, jednoj od najljepših viških plaža, uz zvuke mora i milovanje maestrala.


Ovako piše na etiketi Prvog viška piva u kojem je prvi komercijalni saison s hrvatskom etiketom, baš kao da nije pivo u igri nego, recimo, dobra bevanda što se u vinograd nosi. Stručnjaci kažu da je saison sjajan i poseban, idealan za ovo ljetno doba, a ništa manje dobro nisu među znalcima prošla ni ostala dva stila etikete Prvo viško, Pale Ale i porter. No, ovo je manje priča o kvaliteti samog piva, a više o činjenici da su se dva čovjeka od produkcije, od televizije i filma upustili u pivsku avanturu nošeni što viškim što norveškim vjetrom u leđa.


Nebojša Taraba i Miodrag Sila, čelni ljudi produkcijske kuće »Drugi plan« imaju pivo!




– Ovaj put smo vodili računa da ne budemo, kao što nam se masu puta događalo u televizijskoj produkciji, kao onaj pijetao koji rano zakukuriče pa svi polude. Craft scena je dobro postavljena, ona se razvila, a mi smo stvarno s Prvim viškim ponudili nešto što je, rekao bih, korak dalje. Ulazimo u nišu koja ide prema nekom kvalitetnom restoranskom pivu, pivu za znalce. A priča je viška – kaže Taraba.


Dobrodošao Ronaldo!


Sama ideja se rodila prije nekih šest godina. Za sve je ‘krivo’ Tarabino dugogodišnje ljetovanje na Visu i činjenicu da kuću do ima Kjell Einar Karlsen.


– On nas je uveo u svijet crafta – priznaje Taraba.


A spomenuti nije bilo tko, već je u to vrijeme bio menadžer norveške, a svjetski znane pivovare Nogne O, koja je, kako kažu Taraba i Sila, legendarna u svjetskim okvirima craft pivovara. Karlsen je već tada nanjušio da će se craft dogoditi i Hrvatima, da bi prije nekih godinu i po dan na stol pala ideja – zašto ne bi napravili pivo.


I zagrizli su, ne samo Taraba i Sila i Karlsen, već i četvrta karika – poznati viški vinar Damir Radica koji, ne dvoji Taraba, teškim radom isporučuje vrhunski viški plavac. Kako je ideja da Vis dobije i Viško pivo i pivovaru podršku daje i gradonačelnik Visa, ali onaj pravi transfer, pravo pojačanje maloj ekipi tek se trebao dogoditi.


– Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.


Norveški majstori pivari


A kako nisu htjeli gubiti sezonu uvjereni da je pravi trenutak za izlazak na hrvatsko craft tržište, i kako će pivovara na Visu biti tek dogodine u funkciji, za prvu ruku su se odlučili na ono što se zove gypsy brewing. Pivo je po majstorskoj recepturi kuhano u Norveškoj, u Arendahlu, ali mu to ni malo ne smeta sudeći prema kvaliteti tih 40.000 boca koliko ih je u prvom naletu stiglo!


S obzirom na reference što ih imaju norveški majstori pivari, lijepo je čuti da su itekako uvažavali sve što su se dva filmaša usudila glede piva reći.


– Moram reći da je to ponajprije zato jer su oni dobri ljudi a ni naše ideje nisu blesave – smije se Sila.



Igrom slučaja u doba od razgovora Prvo viško došao je probati i istinski pivski znalac, radijski voditelj i novinar Milan Peh. Kaže, vidio je da pivo hvale po društvenim mrežama i oni za koje zna da se razumiju i koji pivo samo kuhaju, pa je navratio.– Ovo je jako ugodno iznenađenje! Probao ovaj saison i izvrstan je, pogotovo za ovo ljetno vrijeme. Ne treba vam nikakvo vino, gemišt, sokovi, nego ovo pivo. I uz jelo i tek tako – kaže Peh.Craft revolucija uredno gazi naprijed, čini se ako je pao Vis past će recimo i Pušća Bistra!Ako je pao Vis, onda je gotovo. To je bila zadnja linija obrane, šali se Pah, ali i dodaje kako prostora ima itekako još. Jer, u Češkoj je primjerice u zadnjih desetak godina otvoreno 300-tinjak craft pivovara, u nas ih je 15-ak. Dobro je zato da se sve više ljudi u pivo razumije, da sve više ljudi istražuje, kuša.


Ističu zato i on i Taraba kako je motor svega ipak Kjell Einar čovjek iznimne energije.


– Ali je najvažnije u svemu tome to što svi mi zbilja obožavamo Vis! Kako smo dugo na Visu počeli smo u potpunosti razumijevati otok. Znamo Vis u doba kad ga svatko može dobiti i lijepo mu je, u ta tri, četiri tjedna kolovoza i srpnja, kad je svima otok najljepši na svijetu. Ali, mi smo spoznali i drugu stranu tog cjelogodišnjeg života na otoku, pogotovo kroz našeg partnera Damira, inače šefa lučke kapetanije u Komiži, tog vrijednog i hrabrog čovjek koji je imao priliku otići a nije,  već je  ostao na otoku. Zavoljeli smo otok onako kako ga on voli i bilo je pošteno odužiti se otoku na neki način. Isprva su nam svi govorili da nismo normalni, da je to skupo. Nije uopće skupo koliko dobrog može donijeti i tamošnjoj zajednici, a i nama – ističe Taraba.


Stoga bi, već u ovo doba dogodine trebali piti Prvo viško proizvedeno u pivovari na Visu, u pogonu koji će kroz cijelu godinu zaposliti troje, možda četvero ljudi, a uz to je, nema sumnje, pivo proizvod koji je u potpunosti kompatibilan s turističkom djelatnošću.


Blagoslov Norvežana


Čitava operacija ima i blagoslov norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj, poglavito veleposlanice Astrid Verstoe koja je, kako kaže Taraba, iskreno oduševljenja spoznajom da su se njeni zemljaci uklopili među domaće ljude, da ih se u Hrvatskoj respektira. Stoga je i promocija cijelog projekta, planirana za drugu polovicu rujna, zamišljena kao dani hrvatsko-norveškog prijateljstva i suradnje. Dva dana u Visu, a onda dva dana u Zagrebu kuhat će po dva vrhunska chefa iz Norveške i Hrvatske, svirati norveški DJ-evi i jazz bend, pjevat će se plest i jesti sve uz Prvo viško. Koliko je, zapravo, sva ta veza daleko otišla svjedoči i podatak da je etiketu na kojoj je svjetski znana viška falkuša crtao Norvežanin impresioniran nevjerojatnom sličnošću gradnje između viške falkuše i vikinških brodova kojim su sve do Amerike plovili.



Ludo Beaurain i njegov Magic Beer Room, Belgijanac koji je došao u Hrvatsku prije više od deset godina posve drugim poslom, shvatio s koliko veselja njegovi prijatelji i poslovni partneri Hrvati primaju na dar belgijska piva, pa ostao baviti se distribucijom dobra piva. Idealan da mu se vjeruje kad kaže kako je po njemu Viško u top dva crafta u nas. Njegov favorit je saison, ipak je kaže Belgijanac. Nego, jesu li Hrvati naučili što je dobro pivo?  – Mi se ovim poslom bavimo skoro 11 godina, bilo smo pioniri i mogu reći da u zadnjih dvije godine ljudi stvarno žele probati nešto drugačije – kaže Ludo, čovjek u čijem se dvorištu zapravo okupljala gotovo pa sva craft scena i prije nego su se odlučili učiniti korak više od kuhanja piva po kućama.


Bilo kako bilo hrvatska craft scena bogatija je za novo pivo i tri njegova stila. Na jesen stižu još tri Prva viška: imperial stout, IPA i sauer. Na riječkom tržištu evo ga već početkom ovog tjedna. Sve se čini, evo Hrvatske preko crafta sve do Norveške.


– Mi nekako i vjerujemo u taj skandinavski model i voljeli bi ga implementirati gdje god možemo – kaže Taraba.


Nikad viška, uvijek prvo


Samo, ako ima Prvo viško, kad će drugo, pitamo partnere koji su donedavno bili nameti uputa ako ima Drugi plan, gdje je prvi!?


– Šalili smo se oko tih pozicijskih slogana, jer ovo naše pivo je uvijek prvo, i kad te žena pita koje ti je to pivo po redu uvijek je Prvo viško. Nikad viška, uvijek prvo. A kako se kuha u Norveškoj, onda je i Norviško – smiju se Taraba i Sila, producenti, a bome i pivari.


Viško i Norviško, taman da ne čudi onaj spomen uvale Srebrene na etiketi. Za nadati je se samo kako će se tu negdje u istom kontekstu skoro naći i činjenica da je jednom od najboljih viških izvora vode, vode bez koje piva nema, ime – Pizdica.