
Foto: iStock
Hrskave beze kore, šlag i jagode glavni su sastojci ove prozračne i neodoljive torte
Ova lagana i prozračna torta posvećena je prekrasnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a jednako je božanstvenog izgleda, kao i okusa te je mnogima najdraži desert u proljetnim danima. Obično se sastoji od dva sloja hrskavih beze kora, šlaga i dodataka svježeg voća, a mi vam donosimo nešto drugačiji recept, ovoga puta u neodoljivoj kombinaciji s jagodama.
Sastojci:
4 bjelanjka (L jaja)
prstohvat soli
¾ šalice + 1 žlica šećera
1 žličica bijelog octa
3 žličice gustina
Punjenje:
1 šalica vrhnja za šlag
1 šalica jagoda
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Razvucite papir za pečenje i služeći se kalupom za torte olovkom iscrtajte krug promjera 20 cm. Preokrenite papir.
2. U čistu i suhu posudu dodajte bjelanjke i prstohvat soli. Tucite bjelanjke na manjoj brzini dok se na površini ne počnu pojavljivati manji mjehurići. Pojačajte na srednju brzinu i tucite dok se ne pojave mekani vrhovi. Sada je vrijeme da u četiri navrata postepeno dodajte šećer do čvrste smjese. Meringa je gotova kad između prstiju ne osjetite ostatke šećera. Dodajte ocat i prosijani gustin. Tucite na maloj brzini nekoliko sekundi.
3. Malu količinu merigne stavite na krajeve papira za pečenje- na taj ćete ga način fiksirati tijekom pečenja. Meringu prebacite u sredinu kruga i zatim ravnomjerno rasporedite do rubova kruga. U sredini napravite udubinu u koju ćete kasnije staviti nadjev. Torta bi trebala biti visine otprilike 8 cm.
4. Papir prebacite u zagrijanu pećnicu na srednju poziciju i odmah smanjite temperaturu na 110º C. Pecite otprilike 2 sata ili dok se ne stvori hrskava korica. Isklučite pećnicu, ali ostavite koru još 20 minuta u pećnici. Zatim otvorite vrata pećnice i ostavite s poluotvorenim vratima da se kora potpuno ohladi 2 sata ili preko noći.
5. Napravite šlag i stavite ga na vrh meringe. Ukrasite očišćenim jagodama prerezanim na pola.