Foto Gastronaut, Edi Prodan
Riječkih je luka gastronomije čak 25 više u odnosu na 2022., a dodjela nagrada najboljima pokazala je velik rast broja autohtonih restorana zanimljive različitosti
povezane vijesti
Jako sam vesela što se broj luka povećava, što nas je u odnosu na 2022. godinu 25 više, toliko je naime novih objekata koji participiraju u projektu Riječke luke gastronomije. Svaki od tih novih objekta je ujedno i – nova ponuda koja obogaćuje gastronomiju Rijeke.
Veseli nas broja luka jer one se nalaze u u svim segmentima – od veganskih do vinskih luka. Jako je zanimljiv i porast obiteljskih luka jer one su morale opremiti i posebne dječje kutke, od stola za presvlačenje beba nadalje.
Ono što je također dobro, podignuli smo, postrožili smo kriterije ocjenjivanja što nije stvorilo baš nikakve probleme. Jasno je da su svi koji participiraju u lukama gastronomske različitosti i sami digli ljestvicu kvalitete, samim time i kvalitetu Rijeke kao specifične gastronomske destinacije, istaknula je to Karin Mimica, voditeljica projekta iz tvrtke Abisal – Klub Gastronaut, na terasi hotela Hilton Costrabella gdje se održala svečanost proglašenje najboljih Riječkih gastronomskih luka.
Povezivanje u zajedničku priču
Projekt je to pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču s marketinškim potencijalom, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada, podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije te edukacija za ugostitelje o novim trendovima u ugostiteljskoj ponudi. Provodi ga TZG Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal – Gastronaut.
Propisane kriterije ispunilo je 37 restorana za 64 titule Riječkih gastronomskih luka, koje su im na terasi Hiltona i dodijeljene u 10 kategorija: Luke lokalnih namirnica, Ribarske luke, Veganske luke Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja.
– Mnogi toga, pa tako i ovaj današnji izbor, dio je ukupnih napora kako bismo se što bolje pripremili za vrijeme kad ćemo biti u žiži javnosti s Europskom regijim gastronomije što je proces kojeg smo sudionici 2026. godine.
Vjerujem da ćete svi vi nagrađeni dati svoj obol kako bismo podignuli kvalitetu gastronomske ponude, pogotovo one s lokalnim namirnica i jednakim takvim receptima te da i na taj način zadovoljimo sve ono što turisti prigodom dolaska u našu Rijeku i očekuju.
Europska regija gastronomije naime nije natjecanje u visokoj gastronomiji, u njoj je apsolutni naglasak na lokalnom, na našem i domaćem – od namirnica do samih recepata, naglasio je u svom obraćanju Petra Škarpa, direktor TZG Rijeka.
– Dakako, istaknuo bih ovom prigodom i cjelokupnu ponudi naše regije, naše otoke, svima koji se žele uključiti u opći gastronomski napredak Rijeke, bit ćemo na raspolaganju kako bismo svi zajedno dosegnuli željni razvoj, naglasio je Škarpa.
Kreativni i osebujni ljudi
A uz Mimicu i Škarpu, u uvodnom dijelu prisutnima se obratio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović,.
– Zahvaljujem se Hiltonu na gostoprimstvu, k tome i hotelu kojem također imamo zahvaliti odlične turističke brojke koje karakteriziraju Rijeku u prvom ovogodišnjem kvartalu. Dakako, u svemu tome velik značaj ima sve bogatija riječka gastronomska scena što se lijepo ogleda u njezinim lukama.
Raste njihov broj, raste kvaliteta, rastu i razlozi i za posjet Rijeci. Sve nam to potvrđuju kako brojke, tako i posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva, zaključio je Filipović.
Iako dakako “samo” kao svečanost na suncem okupanoj terasi Hiltona, s velikim brojem turista koji su ispunili obližnji bazen i plažu, i ona je pokazala raskoš ponude na jedan drugačiji, personalni način – itekako je bilo vidljivo da riječku gastro scenu vode kreativni i osebujni ljudi što je sasvim sigurno jamstvo da će takav biti i sadržaj menua njihovih objekata.
Svečanost su upotpunili i vinari iz PZ Vrbnik te Pavlomira, žlahtina u svim izdanjima, od pjenušca, mlade jednogodišnje do varijacija koje pokazuju snagu te vinske sorte po pitanju starenja ili nekih sasvim posebnih, osebujnih izdanja starosti nekoliko godina.
Posebnu je pažnju privukao i Vjekoslav Žužić, vlasnik Kuće krčkog pršuta koji je nadavno, na ovogodišnjim danim hrvatskog pršuta održanim u Zagrebu osvojio – titulu najboljeg ovogodišnjeg hrvatskog pršutara.
Svoju je ponudu iskazao i Hilton, potom Bojan Cvetković iz Bodege koji je ujedno i najbolja Barbeque luka te Massimo Liao, iz restorana Taiyo s ponudom sushia. Očigledno, Riječke gastro luke sve su brojnije, sve su raznolikije, s naše im strane želimo da budu i što je više moguće – pune gostiju.
Detaljni opis luka, pa tako i onih nagrađenih može se pronaći OVDJE.
Poseban pozdrav Peteru Dandaru
Poseban pozdrav, kao i nekoliko nagrada, bili su upućeni i uručeni Peteru Dandaru, novom direktoru riječkog Hiltona koji je na tu funkciju stigao nakon višegodišnjeg iskustva u vođenju hotela na različitim svjetskim destinacijama, zadnje su bile u Bratislavi i Košicama.
Dandar je inače upravo na aktualnoj svečanosti obilježio prvih mjesec dana od kako je postao direktorom Costabelle.
Riječke gastronomske luke
Ribarske luke – Ugor, Girica, Nautica, Ribica, Borik, La Scarpetta, Feral, Mornar i Fiume
Luke lokalnih namirnica – Tarsa, Nautica, Antack, Girica, Mornar, Fiume, Conca d’oro i La Scarpetta
Barbeque luke – Lovorka, Bodega, Batak, Kooglana i Barbacoa – Barbeque luka s pogledom
Veganske luke: Tifan, Rica i KOYA – ASIAN NOODLES
Poslovne luke – Kamov, hotel Bonavia; Botel Marina; Lovorka i FERAL
Romantične luke – Nautica, Spagho, Antack i Capote y Olé
Obiteljske luke – La scarpetta, Tarsa, Botel Marina, Kooglana, The Kitchen, Mornar i Lovorka
Luke za vinske entuzijaste – Hidden Wine Bistro, Ribica, Botel Marina, Spagho i Wine & dine Kod Zajca
Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja:
Azijatska i luka sushia – Taiyo;
Španjolska luka – Capote y Olé;
Talijanska luka – Spagho
Talijanska luka – Destino
Azijska street food luka – Koya Asian Noodles.
Riječke gastronomske luke posebnosti:
Fine – dining luka – Nebo Restaurant & Lounge;
Najstarija gastronomska luka – Conca d’oro;
Luka Bistronomije – Hidden Wine Bistro;
Povijesna luka – Tarsa;
Dnevna luka – Mezanin;
Dnevna korčulanska luka – Blato 1902;
Dnevna luka: Užanca;
Gastronomska pivska luka – King’s Caffe Food pub;
Bowling luka – Kooglana;
Bezgutenska luka – Rica;
100 % vegetarijanska dnevna luka – Tifan;
Luka langosa – Langos bar;
Luka šurlica sa pogledom – Trsatica;
Piratska luka – Pirati.