Gramperijada

Novo iz kaštelirske kuhinje: Broštulani gramper s orihima

Zvonimir Guzić

U Kašteliru predstavljeno novo brendirano jelo povodom 20. obljetnice Gramperijade

U Kašteliru je održano predstavljanje jela »Prilozi od grampera – Broštulani gramper s orihima« povodom dvadesete obljetnice Gramperijade, fešte od krumpira.



– Mi smo jedino mjesto na svijetu gdje se krumpir zove gramper. Domaća proizvodnja naš je ponos i gramper je jedna od namirnica koja je već godinama prepoznatljiva u našem kraju.


Cilj brendiranja je cijelu priču oko grampera i Gramperijade dignuti na još veću razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja između poljoprivrede koju želimo očuvati i održivog turizma kojem težimo.


Naš gramper nije običan poljoprivredni proizvod, on je rezultat tradicije, znanja i ljubavi prema zemlji koji se prenosi sa koljena na koljeno, stoga smo mu ovim projektom odlučili dati zasluženo priznanje.


Brendiranjem on postaje simbol našeg grada, kulture i načina života i prati slogan našeg mjesta »Tamo gdje moderan život susreće tradiciju«, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović.



Krumpir je u Kašteliru postao gramper, kako kaže legenda, još u doba Napoleona kad je tu bilo dosta francuskih vojnika među kojima i jedan stariji kuhar koji je pripremao izvrsna jela od krumpira.


Kako su ga svi zvali »gramper« što na francuskom znači djed, tako je taj naziv postao sinonim za krumpir koji uživa poseban status u ovom kraju.



– Broštulani gramper s orihima predstavlja jednostavnost i bogatstvo ovoga priloga jelu. Radi se na način da gramper najprije operemo i očistimo od zemlje, zatim ga cijelog skuhamo, ohladimo i izrežemo na fete.


Stavimo slanine, malo masti, orihe, kadulju, malo ružmarina, timijan i pripremljeni krumpir te sve to zajedno sfrigamo, posolimo, popaprimo i prilog je gotov. Nadam se da smo uspjeli s receptom i da će jelo ući i pronaći svoje mjesto u svakom domu, relao je kuhar Robert Perić.