Foto Istock
Sto grama sirovih tikvica s korom ima samo 16 kalorija, dok ista količina krastavaca ima samo 12 kalorija. Obje namirnice odličan su izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa
Tikvice i krastavci, dvije namirnice koje asociraju na ljeto koje samo što nije stiglo kalendarski. I u tikvicama i u krastavcima tijekom sljedeća dva mjeseca valja uživati i to bez grižnje savjesti jer i jedna i druga namirnica imaju malo kalorija, a puno vitamina i minerala. I spadaju u istu vrstu botaničku vrstu, odnosno Cucurbitaceae, u koju pripadaju još i dinje. Sto grama sirovih tikvica s korom ima samo 16 kalorija, dok ista količina krastavaca ima samo 12 kalorija. Obje namirnice odličan su izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa.
Iako se tikvice najčešće pripremaju u toplim jelima, kušajte ih i sirove, kao carpaccio. Dovoljno ih je narezati na tanke ploške i kratko marinirati u limunovom soku, maslinovom ulju i soli. Bit će odličan prilog mesu s roštilja. Jela s tikvicama ima bezbroj, od polpetica, rižota, raznih toplih i hladnih tjestenina, samo pustite mašti na volju.
Krastavci su najbolji svježi, a odlično se slažu s mliječnim proizvodima, ali i lososom. Ako vam teško padaju, prije konzumacije ih narežite, posolite i pustite da stoje sat do dva u hladnjaku. Tada ih ocijedite i pripremite na uobičajen način. Uz meso s roštilja poslužite salatu od krastavaca, svježeg sira, sjeckanog češnjaka i mente. A ne zaboravite niti na poznatu grčku salatu u koju osim krastavca idu rajčice, paprike, feta sir i crne masline.
Sok od krastavca i đumbira
Ovaj sok u hladnjaku može stajati 3 dana u zatvorenoj boci. Prije posluživanja preporuča se promućkati. Za ovaj recept trebala bi se koristiti i kora krastavca pa se preporučaju oni iz ekološkog uzgoja.
Rolice od krastavaca
Lagano predjelo u kojem možete uživati tijekom cijelog ljeta.
Tjestenina s ricottom i tikvicama
Salata sa sirovim tikvicama