Ilustracija, Arhiva NL
Najveća koncentracija restorana s Michelinovom preporukom je u Zagrebu, ima ih čak 14, Dubrovniku - 9 i Splitu - šest, kad je Rijeka u pitanju, osim Hiltonovog Neba sa zvjezdicom, ni jedan jedini restoran nema baš nikakvu Michelinovu oznaku
povezane vijesti
- Vrhunski hrvatski chefovi: ‘Treba nam domaći proizvod koji će biti za masovne potrebe’
- Gastromanifest Kvarnera: ‘Namirnice koje imamo su nama pod normalno, a u svijetu je to nulta kategorija kvalitete’
- ‘Nikad nemojte spuštati cijene u svom restoranu’: Evo što još savjetuje poznati španjolski chef s pet Michelinovih zvjezdica
Svi hrvatski restorani, njih deset, koji imaju Michelinovu zvjezdicu zadržali su je, a lista se proširila zahvaljujući Koraku, restoranu nedaleko Jastrebarskog.
Taj restoran na Plešivici, koju mnogi od milja nazivaju hrvatskim Champagnom, 11. je hrvatski objekt s tom prestižnom oznakom.
Ukupno 89 hrvatskih restorana dio je nekog od Michelinovih izbora.
Uz 11 s jednom zvjezdicom, 14 restorana, a tri su nova, ulazi u sustav Bib Gourmand, dok njih 64, i ta je lista proširena s devet novih objekata, ima Michelinovu preporuku.
Kad je Korak u pitanju, Michelinovi stručnjaci ističu ga kao – veliko otkriće. Uz izvrsne ocjene za kvalitetu svoje kuhinje, dobio je i “zelenu zvjezdicu” kao potvrdu svoje nadahnjujuće predanosti ekološki prihvatljivijoj gastronomiji.
“Uz sklad obiteljske tradicije i osvježavajuće revitalizacije, ovaj restoran nudi posebno ukusnu kuhinju ističući namirnice iz vlastitog vrta i pažljivo odabranih poljoprivrednika kako bi se osigurala izvrsna kvaliteta jela.
Ti stručnjaci, željni dijeljenja životnih priča i ljubavi prema svojoj zemlji, nastoje ilustrirati promjenu godišnjih doba kroz svoje kulinarske kreacije. Odaberite između dvije opcije kušanja – jelo od pet ili osam sljedova – i prepustite se ovom profinjenom iskustvu, dodatno izraženom prvorazrednim prijemom i uslugom sestre kuhara”, ističu u Michelinu.
– Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te je veća predanost kuhara i vlasnika restorana traženju poljoprivrednika u lokalnim ekosustavima.
Bilo da je riječ o restoranima s Michelinovom zvjezdicom ili Bib Gourmand lokalitetima, uvažavanje dobrih proizvoda je prioritet, a timovi su usredotočeni na to da gurmanima ponude gastronomsko istraživanje svojeg područja, donoseći vješti procvat lokalnim proizvodima i plodovima mora Mediterana.
Zemlja je primjer po svojoj istinskoj osjetljivosti prema održivosti te nas zanima vidjeti inspirativne ekološke kulinarske prakse koje će se tamo razviti u budućnosti, naglasio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinova vodiča.
Kad je riječ o “Bib Gourmand” restoranima, tri su nova. Beštija iz Zagreba, Bugenvila Cavtat te dubrovački Taj Mahal.
Devet novih restorana dobilo je pak preporuku, što znači da su korak do zvjezdice: Marco Polo Dubrovnik, Nicolo Polo Gradac, Mediterranea Hvar, Bòme i PiNKU Fish WineSplit, Konoba Kala i restoran Otok iz Supetra te Balon i El Toro iz Zagreba.
Najveća koncentracija restorana s Michelinovom preporukom je u Zagrebu, ima ih čak 14, Dubrovniku – 9 i Splitu – šest. Iako su neki očekivali, do druge zvjezdice nije stigao ni jedan hrvatski restoran.
Kad je Rijeka u pitanju, osim Hiltonovog Neba sa zvjezdicom, ni jedan jedini restoran nema baš nikakvu Michelinovu oznaku.