Tropsko osvježenje

Ledeni Chai Latte od kokosa dodat će dozu dekadencije u vaša ljetna popodneva

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Okus kokosa udahnut će čaši vašeg ledenog napitka tropski ugođaj

Chai latte je izvrstan napitak za poboljšanje probavnog sustava koji održava vaš želudac zdravim. Začini i začinsko bilje prisutni u čaju pomažu probavnom sustavu.


Među začinima, đumbir pomaže pravilnoj probavi poboljšavajući cirkulaciju i dostavljajući kisik organima kako bi mogli pravilno funkcionirati.


No, ukoliko svim ovim blagodatima koje ovaj napitak ima za zdravlje, pridodamo i prave gurmanske, bogate okuse, onda je riječ o piću koje bi moglo postati vaš omiljeni dnevni ritual.


Okus kokosa, dodat će posebnu laganu, ljetnu energiju ovoj čaši zdravlja. Zavirite u recept koji donosimo u nastavku i pripremite svoju verziju ledenog Chai lattea s kokosom.


Recept za ledeni Chai Latte od kokosa


SASTOJCI


Za mlijeko od kokosa:


  • 1 svježi kokos
  • voda
  • 1 žličica vanilije (neobavezno)
Chai-Latte

FOTO/Unsplash


ZA CHAI


  • 6 šalica vode
  • 4 štapića cimeta
  • 20 cijelih klinčića
  • kardamom
  • šalica svježeg đumbira, tanko narezanog
  • malo crnog papra (6 zrna)
  • 2 žlice pupoljaka suhih ruža
  • 2 žlice crnog čaja (ili 6 vrećica crnog čaja)
  • ⅔ šalica šećera

Napitak poslužiti leden.


Chai-Latte

FOTO/Unsplash


Upute za mlijeko od kokosa


Malim nožem probušite rupu u najmekšem dijelu kokosa. Kokos držite iznad zdjele, sredine okrenutog prema dolje i protresite kokos dok iz njega ne ispari sva voda. Procijedite vodu i spremite je za drugu upotrebu (izvrsno je za samostalno piće ili dodavanje u smoothie).


Pomoću čekića otvorite kokos (ili izađite na trijem ili prilaz i jednostavno ga ispustite nekoliko puta. Morat ćete isprati otvoreni kokos ako koristite ovu metodu).


Koristite nož za maslac kako biste izvadili meso iz tvrde smeđe ljuske. Izrežite kokosovo meso na komade i stavite u blender velike brzine. Napunite mješalicu vodom dok ne bude debljine prsta preko vrha kokosa. U blender dodajte suncokretov lecitin i vaniliju.