
Foto: iStock
Podsjetite se na okuse djetinjstva i pripremite carski drobljenac- oduševit ćete svoje ukućane
Kaiserschmarrn je tradicionalni austrijski recept čiji nas neodoljivi miris i okus veže uz djetinjstvo. Legenda kaže kako je ovaj recept nastao greškom: dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izdrobio, dodao grožđice i zašećerio- i tako je nastao čuveni carski drobljenac.
Greška ili ne, Kaiserschmarrn je prava zimska poslastica u kojoj uživa cijela obitelj, a najviše mališani. Podsjetite se na okuse djetinjstva i pripremite carski drobljenac- oduševit ćete svoje ukućane.
Sastojci:
4 jaja
¾ šalice brašna
½ šalice mlijeka
malo soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice šećera
100 g grožđica
4 žlice maslaca
šećer u prahu
Priprema:
1. Grožđice namočite u rumu ili vodi barem pola sata.
2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto istucite žumanjke, šećer i sol, a zatim postepeno naizmjenično dodavajte brašno i mlijeko dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite 10 minuta.
2. U međuvremenu, istucite bjelanke dok ne postanu čvrsti a zatim ih oprezno umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte grožđice.
3. U tavi rastopite maslac i stavite smjesu debljine otprilike 1 cm. Kad dobije zlatnosmeđu boju, okrenite ju i zapecite, a zatim raskomadajte služeći se vilicama.
4. Servirajte s pekmezom ili kompotom od šljiva te pospite šećerom u prahu.