
Foto Istock
Nekoliko različitih vrsta kruha ili domaćih krekera, ponudu namaza učinit će još atraktivnijom, a mogu poslužiti i kao »dip« za povrće
Imajući na umu da ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu te da u hladnjaku mogu potrajati i nekoliko dana, namazi se nameću kao najbolji odgovor na pitanje što pripremiti za (nenadane) goste.
Dakako, moguće su i slane i slatke varijante, a kad smo već spomenuli praktičnost, svakako napomenimo i to da njihovo serviranje ne zauzima previše mjesta te da se mogu konzumirati i »s nogu«.
Nekoliko različitih vrsta kruha ili domaćih krekera, ponudu namaza učinit će još atraktivnijom, a mogu poslužiti i kao »dip« za povrće.
Slani, neutralni ili pak slatki – donosimo nekoliko prijedloga namaza koje svakako i sastojcima i količinama prilagodite vlastitom ukusu.
Namaz od avokada

Sastojci: 1 zreli avokado, 1 žličica limunovog soka, 1 češanj češnjaka, maslinovo ulje sol, papar, nasjeckani peršina
Priprema: Avokado prerezati na pola, izvaditi košticu i žlicom izdubiti mesnati dio pazeći da kora ostane cijela te taj mesnati dio dobro zgnječiti vilicom ili sjeckalicom. Dodati limunov sok, maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol, papar i peršin i dobro izmiješati. Namaz poslužiti u posudi ili pak u kori avokada.
Namaz od bijelog graha

Sastojci: šalica kuhanog bijelog graha (ili grah iz limenke), 2 režnja češnjaka, 2 žlice soka limuna, 1 žlica naribane korice limuna, 1/4 šalice maslinova ulja 2 žlice nasjeckanog peršina sol i crni papar
Priprema: Ocijeđeni grah, protisnuti češnjak i sok limuna izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom te polako dodati maslinovo ulje i miksati sve dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodati peršin, koricu limuna, sol i papar, promiješati (žlicom) ohladiti i poslužiti.

Domaća nutella
Sastojci: 1 šalica tostiranih lješnjaka, 1/4 šalice kakaa, 5 žlica agavinog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača, 1 žlica kokosovog ulja, 1/2 žličice vanilije u prahu prstohvat soli
Priprema: Lješnjake tostirati 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija te ih miksati u blenderu dok se ne pretvore u maslac (bit će potrebno nekoliko puta zaustaviti blender i skinuti zalijepljenu smjesu sa stjenki posude). Dodati ostale sastojke (količina kakaa i zaslađivača može varirati ovisno o ukusu), izmiksati, pohraniti u staklenu posudu te u hladnjak.