Foto Istock
Sa slanutkom možete kuhati špic rebra koja prije posluživanja očistite i meso vratite u maneštru
Maneštra od slanutka može se poslužiti kao predjelo, ali i glavno jela. A želite li ju obogatiti u nju možete dodati i ječam.
Sastojci za 4 osobe: 1 mrkva, 1 stabljika celera, pola glavice luka srebrenca, 1 poriluk, 3 žlice maslinova ulja, 300 g slanutka, 2 grančice ružmarina, 2 lista lovor sol, papar 1,5 l povrtnog temeljca 60 g pasirane rajčice
Priprema: Noć ranije namočiti slanutak. Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk, poriluk, mrkvu i celer. Dodati ocjeđeni slanutak. Lovor i ružmarin zavezati kuhinjskim koncem i dodati slanutku. Dobro promiješati temeljac i kuhati dok slanutak ne omekša. Postupak možete ubrzati pomoću express lonca u kojem će maneštra biti gotova za cca 45 minuta.
Ako imate vremena, temeljac dodajte postepeno. Pred kraj kuhanja ukloniti lovor i ružmarin, dodati pasiranu rajčicu i posoliti. Poslužiti odmah s par kapi maslinova ulja. Ukusno je i ako sa slanutkom kuhate špic rebra koja prije posluživanja očistite i meso vratite u maneštru.