Mljac!

Hit ljeta – smrznuti jogurt

Dolores Juretić

Prvi Europljanin koji je imao čast kušati ledenu kremu bio je Marko Polo,



Rimski car Neron, poznat i kao veliki gurman, smislio je način kako se za ljetnih žega počastiti nečim sočnim i voćnim pa je naredio da se s planina donese mnogo leda, a zatim ga je miješao s voćnim sokovima.


I tako je nekako dobio ono što danas znamo kao sorbet. A sve zajedno bismo mogli nazvati pretečom sladoleda.


Tu treba dodati i ime kineskog kralja Tanga koji je začeo sladoled pripremajući mješavinu od leda i mlijeka.




Prvi Europljanin koji je imao čast kušati ledenu kremu bio je Marko Polo, no za pravi dolazak sladoleda u Europu zaslužni su Arapi koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Talijane s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Nakon toga, od 1500. godine, otkako ga je talijanski kuhar servirao na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. talijanski se sladoled počeo širiti svijetom i u njemu je uživalo sve više i više ljudi. 


Po definiciji sladoled je djelomično ili potpuno zamrznuta slastica koja se sastoji prvenstveno od mlijeka ili mliječnih proizvoda te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome, boje, mirisa i konzistencije uz dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka. Sladoled sadrži vodu i uklopljen zrak. Uklopljeni zrak služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja. 


U svakom slučaju ljeto je nemoguće zamisliti bez ove predivne slastice koja, doduše, ima i svoju drugu stranu, a to je njegova kalorična vrijednost. No k vragu i kilogrami kad je tako neodoljiv u ovim ljetnim vrućinama… 


Ovo je ljeto pravi hit smrznuti jogurt u koji se dodaje najrazličitije voće i drugi dodaci. Može biti tu i čokolada, čokolada s lješnjakom, čokolada s orasima, čokolada s kikirikijem i karamelom, karamela karamela s kikirikijem, musli classic, musli voćni, musli lješnjak i grožđice, suha marelica, svježe jagode, svježe kruške, svježe jabuke svježa dinja, svježa lubenica, domaćica keksi, petit beure keksi, gumeni bomboni cola, gumeni medvjedići, chilli mix kikiriki badem lješnjak, chilli sušeno voće, bijele čokoladne mrvice, tamne čokoladne mrvice, bomboni m&m s jaffa keksima.


Sve to u svojoj ponudi imaju Denis Polić i Andrija Čolak koji su u Rijeci nedavno otvorili prvi objekt za prodaju smrznutog jogurta, a otkrili su nam i jedan recept.



Ovaj specijalitet vrlo je osvježavajući i zdrav, a jednostavno ga je pripremiti kod kuće.Sastojci:2/3 šalice meda2 žlice soka od limuna1 žličica naribanog limuna1 prstohvat soli2 šalice običnog, punomasnog jogurta2 bjelanjka Priprema:Med i limun odlično se slažu u smrznutom jogurtu. Med daje desertu glatku teksturu i prirodnu slatkoću, a limun daje snažan prodor na okus. Da napravite ovu delikatesu, stavite prva četiri sastojka u lonac od nehrđajućeg čelika. Lagano pirjajte na vatri srednje jačine i miješajte dok se sastojnci dobro ne izmiješaju. Zatim ostavite tu smjesu da se ohladi. Dalje umiješajte jogurt i ostavite smjesu u hladnjaku dva sata. Zatim istucite 2 bjelanjka dok ne oforme čvrstu masu, lagano ih umiješajte u jogurt smjesu. Raspodijelite u zdjelice za zamrzavanje i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.