Marina Gaši
Nazočili smo gastronomsko-kulturološkom putovanju u potrazi za talijanskim korijenima odabranih jela hrvatske kuhinje
povezane vijesti
Jadran nas spaja, a ne razdvaja! Misao je to, baš kao i živa istina, koja se ponajviše urezala u pamćenje svih koji su u srijedu navečer u Kulturnom centru Urania u Zagrebu nazočili gastronomsko-kulturološko putovanje u potrazi za talijanskim korijenima odabranih jela hrvatske kuhinje.
To se putovanje dogodilo u okviru 9. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu, a u događanju pod nazivom “Okusi s druge strane Jadrana: talijanske inspiracije za hrvatska jela” sudjelovali su gastronomski stručnjaci Mattia Fiandaca iz Zaklade Casa Artusi s talijanske strane te Velimir Cindrić s hrvatske strane.
Uz moderatoricu i autoricu koncepta ovoga događanja, Irinu Ban, tragali su oni nazočnima za talijanskim korijenima tri jela koja danas itekako smatramo hrvatskim, a i opet ćemo, makar su im korijeni poprilično talijanski.
Savur, rižoto i pašticada
Savur, rižoto i pašticada! Klasici, premda su chefovi Marina Gaši i Zdravko Tomšić netom nakon ugodna razgovora sjajnim svojim (d)jelom pokazali da klasik itekako trpi majstorski dodir što ga čini malčice drugačijim.
Panelisti su ukazali na važnost razumijevanja hrane kao kulture te su istaknuli povezanost hrane i identiteta, kako regionalnog tako i nacionalnog.
Pričalo se i o toma kako su tradicijska jela zasnovana na raspoloživosti resursa u određenom geografskom području, klimatskim osobitostima, načinu života i navikama ljudi.
Tražili se korijeni nastanka savura, rižota i pašticade, no kud god da se pošlo na kraju se i opet došlo do Jadrana koji nas spaja kad je kultura stola u pitanju.
I zato bi taj fenomen Mediteranske prehrane, tog nematerijalnog kulturnog dobra na listi UNESCO-a, valjalo njegovati u vjekove.
Posve talijanski dodir
A zašto ga ne njegovati onako kako je chefica Marina Gaši pripremila svoju interpretaciju savura na bazi tartara od srdele te pravi talijanski klasik risotto al pomodoro.
Ili onako kako je chef Zdravko Tomšić spravio pašticadu od veprića ‘uskrsnuvši’ recept koji pripada mediteranskoj prehrani otoka Brača.
Onaj posve talijanski dodir za kraj bi gubana, tradicionalni talijanski kolač nalik našoj orehnjači, punjen lješnjacima, orasima i pinjolima, karakterističan za područje oko Udina, a za koji se smatra da je do Italije došao s našeg teritorija.
Dodati ovome valja birana vina talijanske vinarije Livio Felluga i talijanski maraschino Luxardo čija je povijest neodvojiva od zadarske višnje maraske, pa da sve bude jasno. Jadran je tu onaj koji spaja, gastronomski svakako.