Foto Vedran KARUZA
Frankopan torta se priprema u Jadranu od 1989., od kada je obnovljeni recept prvi počeo primjenjivati tadašnji šef slastičarne gospodin Petar Manestar, priča nam Anita Kapelari, glavna slastičarka u tom crikveničkom hotelu s 4 zvjezdice, od djetinjstva zaljubljena u pripremu slastica
Dovede li vas put u Crikvenicu obavezno svratiti u kavanu Inter, smještenu u samom centru grada, u prizemlju hotela International. Samo tamo možete kušati Frankopansku tortu, slasticu spravljenu prema receptu koji potječe iz kuharice pisane 1686. godine.
Tortu prema rekonsturiranom receptu pripremaju u slastičarni obnovljenog hotela Omorika, ujedno i središnjem mjestu za pripremu svih slastica koje se nude u objektima u vlasništvu Crikveničkog Jadrana.
– Mi smo jedini koji spravljamo baš ovu tortu u Crikvenici i ona je naš specijalitet. Frankopan torta se priprema u Jadranu od 1989., od kada je obnovljeni recept prvi počeo primjenjivati tadašnji šef slastičarne gospodin Petar Manestar, priča nam Anita Kapelari, glavna slastičarka u tom crikveničkom hotelu s 4 zvjezdice, od djetinjstva zaljubljena u pripremu slastica.
Tajni sastojci
Frankopanska torta kakvu danas možete kušati spravlja se prema prilagođenom receptu kojeg je iz zaborava izvukla etnologinja Nives Ritig-Beljak.
Ona je u kuharici Granat-Apffel tiskanoj u Grazu 1686., čija je autorica plemenita Eleonora Maria Rosalia, kneginja od Eggenberga, pronašla recept za Frangipani tortu.
Poput mnogih recepata iz tog vremena omjeri su bili nepoznati, a neki od sastojaka, danas se više ne koriste. Kako bi recept prilagodila današnjem vremenu Ritig-Beljak za pomoć se obratila voditeljici Podravkina Centra za istraživanje i unapređenje prehrane Ivanki Biluš, autorici brojnih knjiga o kolačima. Nakon što je u priču uključena ekonomistica i slastičarka Ljubica Pilić dobiven je recept prema kojem marljive slastičarke svakodnevno proizvode ovu tortu.
– Umjesto loja danas se koristi maslac, a jedan od sastojaka je i ružina vodica. Neke stvari neću vam otkriti, neka ipak ostaju naša tajna, tajanstvena je Kapelari dok nas vodi kroz korake pripreme ove torte.
Najbolja kad odstoji jedan dan
– Frankopanska torta se jako dobro udomaćila u Crikvenici jako ju vole žitelji Crikvenice starije dobi koji obavezno vode svoje goste da kušaju ovu slasticu. Stalne gosti bar jednom tjedno obavezno dođu na krišku torte i kavu. I dok je umirovljenici jako vole, nešto je manje popularna među mladima, oni ipak vole neke druge okuse. Torta je zaživjela i među Zagrepčanima koji ljetuju u Crikvenici i ne propuštaju priliku da vikendom svrate na komad torte i kavu. Inače, ako i sve torte, Frankopanska torta još je ukusnija drugi dan nakon što se svi okusi prožmu, otkriva nam Parać i dodaje da Frankopansku tortu često uzimaju i za van, a primaju i narudžbe telefonom.