Foto Gordana Čalić Šverko
Tartufi su sada kvalitetni, nema ih jako puno, međutim zanimljivo je da su dosta veliki
povezane vijesti
BUZET – Dvodnevni Festival istarskih tartufa, zadnji ovosezonski u sezoni i u zoni najskuplje podzemne gljive na svijetu, u svom je dvadesetom, jubilarnom izdanju otvoren u subotu u Buzetu, u velikom šatoru u Mašimovoj škuji, gdje se predstavilo više od pedeset proizvođača tipičnih domaćih proizvoda, među njima i šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa te Udruga tartufara “Istra”.
Bijeli tartuf, Tuber magnatum Pico, posve zasluženo na festivalskom tronu, kakav i priliči kralju gljiva, tako je za “Naj tartuf” jubilarnog sajamskog izdanja proglašen 498 grama težak primjerak podzemne gljive firme Miro tartufi iz Motovuna, a ovo je prestižno priznanje preuzela Mirjana Kotiga. Kapitalac je pronađen u Motovunskoj šumi, imao je 510 grama, ali je malo kalirao, tako da je težak 498 grama. Na tržištu može postići cijenu od dvije do dvije i pol tisuće eura.
– Tartufi su sada kvalitetni, nema ih jako puno, međutim zanimljivo je da su dosta veliki. Znači, ovo je sezona s jako puno džokera, kako se zovu tartufi teži od 100 grama. Doista je to posebna sezona, naglasila je Kotiga.
Nelak zadatak
Tročlani žiri, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, predstavnik Udruge tartufara “Istra” Darko Muzica i chef Melikor Bašić, inače član žirija popularnog kulinarskog TV showa, nije imao nimalo lak zadatak. Jer trebalo je ocijeniti veličinu, oblik, boju, miris i tvrdoću tartufa, a za festivalsku nagradu nadmetali su se Karlić tartufi, Natura tartufi, Tartufi Istra, Zigante tartufi, Miro tartufi i Prodan tartufi.
Tartufi se, treba i to podsjetiti, mjere na grame poput zlata, s time da ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene, dogovaraju se s kupcima pojedinačno, vrijednost nije vezana po kilogramu nego po primjerku. Džokeri i prva klasa tartufa na jednom od tartufarskih štandova prodavali su se po cijeni od 2.500 eura po kilogramu, druga klasa 1.600 eura i treća klasa 800 eura.
Najveći sajam tartufa u regiji otvorili su gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina koji su, kako to i priliči otvaranju manifestacije takve vrste, naribali bijele tartufe na domaće fuže, a potom su ih i degustirali.
– Festival istarskih tartufa slavi tradiciju, način života, slavi posebnost svega onoga što Istra, što Buzet nude, i uistinu doprinosi cijeloj našoj viziji budućnosti hrvatskog turizma, a to je održiva turistička destinacija koja se turizmom bavi cijele turističke godine, poručio je Glavina.
– Tartuf je kralj gastronomije istarskog stola. U Buzetu se tartufi vole negdje od početka prošlog stoljeća, a prvi zapis tvrtke koja se njime bavila potječe iz 1933. godine i veže se uz Livade. Preko tartufa, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, slastica…, skrećemo pozornost kako na Istru tako na Buzet i cijelu zonu tartufa, poručio je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno i predsjednik buzetskog TZ-a.
Zaštita bijelog tartufa
Savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić najavio je nova sredstva za sve proizvođače, pa tako i za tartufare.
– Krećemo sa zaštitom istarskog bijelog tartufa i ministarstvo će uložiti značajne napore kako bi se ta zaštita dogodila što prije, poručio je Bratulić.
Sezona istarskog bijelog tartufa traje od početka rujna do kraja prosinca, a u ovom razdoblju održavanja buzetskog sajma, istarsko bijelo zlato najintenzivnijeg je mirisa.
– Tartuf je jedan od motiva dolaska turista u destinaciju, a osim toga ovom manifestacijom produžuje se turistička sezona u Buzet gradu tartufa koji ponosno nosi tu titulu od 1999. godine, naglasila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzet, organizatora dvodnevnog Festivala istarskih tartufa koji se održava u suorganizaciji Grada Buzeta i gradskog komunalca “Parka”.
U slikovitom ugođaju pravog merkata, moglo se degustirati i kupiti tartufe i proizvode od tartufa te tipične istarske proizvode – pršut, suhomesnate proizvode, sir, maslinovo ulje, vino, rakije, med, marmelade, domaće kekse, domaću tjesteninu,…
Uz gastronomske užitke, u ponudi je bilo i pokazno traženje tartufa, nordijsko hodanje, pješačenje sa startom na parkiralištu Mašimova škuja, Cornhole Blind Draw turnir… U subotu je održana i panel rasprava na temu: “Prirodni resursi u funkciji održivog i odgovornog turizma”, u kojoj je uz Bratulića i Pinzana, sudjelovala i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.