
Foto: iStock
Tikvice se mogu pripremiti na tisuću načina, a mi vam donosimo recept za zapečene punjene tikvice koje se tope u ustima
Tko još ne voli tikvice? Ovo zdravo ljetno povrće može se pripremiti na tisuću načina, a mi vam donosimo odličan recept za tikvice punjene mljevenim mesom i mozzarellom koje se nakon pečenja tope u ustima… Savršena ideja za ljetni ručak!
Sastojci:
4 tikvice
500 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 crveni luk
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
½ šalice passate
1 žlica mješavine začina po ukusu (origano, bosiljak, vlasac…)
¼ žličice soli
¼ žličice papra
250 g mozzarelle
1 žlica nasjeckanog peršina
krušne mrvice
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 190º C.
2. Tikvice operite, posušite, prerežite uzdužno na pola i svaku polovicu pažljivo izdubite žlicom. Unutrašnjost tikvica stavite sa strane, posolite i procijedite nakon 20- ak minuta. Tikvice položite na pladanj za pečenje koji ste obložili masnim papirom.
3. U tavi zagrijte maslinovo ulje, ubacite luk i dinstajte nekoliko minuta, dok ne počne poprimati zlatnu boju.
4. Dodajte češnjak i kratko popržite. Dodajte meso i pirjajte 10- ak minuta, a zatim podlijte passatom i dodajte unutrašnjost tikvica koje ste izdubili. Začinite solju, paprom, mješavinom začina i krušnim mrvicama (količinu odredite prema željenoj gustoći umaka). Pustite da se krčka 10- ak minuta povremeno miješajući.
5. Smjesom napunite lađice od tikvica i na vrh posložite kriške mozzarelle.
6. Pecite 15- 20 minuta dok se sir ne rastopi. Ukrasite nasjeckanim peršinom.