Juha uvijek godi

Dvije ideje za juhu od kestena, jedna je pogodna i za vegetarijance

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Pri serviranju po želji juhi dodati kiselo vrhnje ili narezane kockice kruha, prethodno zapečene na malo maslinova ulja



Kesteni se jednako dobro uklapaju u slana i slatka jela. Donosimo recepte za dvije juhe čiji je glavni sastojak kesten, jedna je pogodna i za vegetarijance, a u drugoj će uživati oni koji ne mogu zamisliti život bez pancete


Veganska juha od kestena


Sastojci: 3 žlice maslinovog ulja1 naribana mrkva1 ploška naribanog celera1 glavica luka usitnjena u sjecklici1,2 l povrtnog temeljca1/4 šalice nasjeckanog peršina1 režanj češnjaka2 lovorova lista300-400 g pečenih i očišćenih kestena1/4 šalice biljnog mlijekasol, papar Priprema:U lonac staviti mrkvu, celer, luk i maslinovo ulje te pirjati 10-ak minuta. Dodati temeljac uz miješanje, a zatim i peršin, protisnuti češnjak, lovor i kestene. Kad zakuha, smanjiti vatru i poklopljeno kuhati 30-ak minuta. Izvaditi lovor i juhu izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu. Nakon toga, u juhu dodati mlijeko, promiješati te ju još malo zagrijati na laganoj vatri. Prije serviranja, posoliti i popapriti.
Foto Istock


Foto Istock


Juha od kestena s pancetom


Sastojci:150 g pancete1/2 kg kuhanih kestena1 mrkva1 korijen peršina1/2 korijena celera1 glavica luka1 poriluk2 režnja češnjakapovrtni temeljac1 šalica kiselog vrhnja2 žličice maslacamaslinovo ulje, sol, papar, muškatni orašćić Priprema:Na malo maslinova ulja prepeći pancetu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, a nakon toga izvaditi ju na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća. Povrće, sve osim češnjaka, narezati na kockice te peći na masnoći od pečenja pancete i zaliti povrtnim temeljcem. Kuhati 15 minuta. Na tavi rastopiti maslac, kratko zapeći češnjak, dodati kuhane kestene i polovinu svježeg peršinovog lista, posoliti i popapriti i pirjati 15 minuta.U kuhano povrće dodati kestene i sve štapnim mikserom izmiksati do glatke smjese. Vratiti na vatru i začiniti s malo muškatnog oraščića, te solju i paparom po ukusu i kuhati još dvije minute. Pri serviranju, juhi dodati komadiće prepečene pancete. Po želji dodati kiselo vrhnje ili narezane kockice kruha, prethodno zapečene na malo maslinova ulja i na salveti ocijeđene od masnoće.