
Foto Istock
Iako sićušne, ove su sjemenke prava riznica esencijalnih aminokiselina ključnih u izgradnji mišića, a poznate su i kao bogat izvor omega-3 masnih kiselina te kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora te cinka
O njima svi pričaju, a traga (kad je okus u pitanju) ne ostavljaju. Riječ je dakako o sveprisutnim chia sjemenkama koje će mnogi opisati kao trend i brzo odustati od njih. Šteta! Riječ je o nutritivno iznimno vrijednoj namirnici čiji neutralni okus može biti samo prednost, baš kao i jednostavnost dodavanja ovih sjemenki jelima.
A da nije riječ o tek prolaznom hitu najbolje govori podatak da je chia bila nezaobilazna namirnica Maja i Asteka. Najlogičniji odgovor zašto su je koristili leži u tome da na jeziku plemena Maja, »chia« znači – snaga.
Pomoć pri mršavljenju
Iako sićušne, ove su sjemenke prava riznica esencijalnih aminokiselina ključnih u izgradnji mišića, a poznate su i kao bogat izvor omega-3 masnih kiselina te kalcija, željeza, magnezija, mangana, fosfora te cinka. Gotovo 90 posto ugljikohidrata koje chia sadrži čine vlakna za čiju razgradnju nije potreban inzulin pa se stoga preporučuju dijabetičarima, posebno onima s dijabetesom tipa 2. Osim za održavanje primjerene koncentracije šećera u krvi, chia sjemenke koriste se i za reguliranje probave, pomoć pri mršavljenju (zbog visokog udjela vlakana) te, sukladno značenju njihova naziva, kao nezaobilazna namirnica u prehrani sportaša.
Zamjena za jaja
A načina na koji je ove sjemenke moguće servirati, uistinu je puno. Naime, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost, a moguće ih je koristi kao brašno, ulje i, naravno, sjemenke.
Ulje se obično koristi pri kuhanju ili pak pri pripremi salata, brašno je moguće dodati smjesi za kruh, palačinke i slično. Uobičajena chia zamjena za 1 jaje podrazumijeva jednu žlicu mljevenih chia sjemenki (usitnjene, primjerice, u mlincu za kavu) te tri žlice vode. Sastojke je potrebno promiješati i ostaviti u hladnjaku 15 minuta te koristiti. No osim mljevenih, i cijele sjemenke su pogodne za korištenje pri izradi pekarskih proizvoda i slastica.
Naime, zbog izrazite sposobnosti vezivanja vode (pri čemu svoju masu povećaju i do 10 puta) nakon čega poprime gelastu strukturu, chia sjemenke povećat će viskoznost smjesa kojima slijedi pečenje, zgusnuti jela koja se kuhaju ili pak kratkim hlađenjem bili ključne za pripravku ukusnih deserata i osvježavajućih napitaka.

Jednostavan recept

Napitak s chia sjemenkama
Chia sjemenke moguće je dodati i u običnu vodu, sok, smoothie, jogurt… Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih napitaka je i onaj što uključuje 1 do 2 žlice chia sjemenki, sok pola limuna, 3 do 5 decilitra (mlake/tople) vode i eventualno žličice slada ili meda. Naime, ovaj napitak izrazito pozitivno utječe na hidrataciju tijela pa se preporučaju sportašima tijekom cijele godine, ali i svima ostalima tijekom ljetnih mjeseci.

Jednostavna jutarnja kaša