Foto Vedran Karuza
Carl Banks radi emisiju »Foodie and friends« koja se snima u različitim svjetskim destinacijama
povezane vijesti
OPATIJA – Nekadašnji igrač američkog nogometa, a danas američka TV zvijezda Carl Banks, stigao je jučer na Kvarner, odakle kreće u upoznavanje hrvatske turističke, točnije gastronomske ponude. Banks je bio linijski branič u Nacionalnoj nogometnoj ligi te je od 1984. do 1995. igrao za momčadi New York Giants, Washington Redskin i Cleveland Browns. Danas je velika TV zvijezda u Americi jer je, između ostalog, nositelj emisije »Foodie and friends«, vrlo popularnog showa koji se snima u različitim destinacijama svijeta pa su važan dio showa i turistička putovanja.
Isprobao škampe
Tako je u okviru pripreme za snimanje ovog popularnog showa u Hrvatskoj stigao na Kvarner, a s njim su stigli i Texanna Watts, Whitney Elise Wilburn i John Patrick Cone, producenti i suradnici američkog sportaša i TV zvijezde. Jučer se tako u Design hotelu Navis u Opatiji susreo s Kristjanom Staničićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji je američkom gostu i njegovoj pratnji zaželio dobrodošlicu u Hrvatsku, istaknuvši zadovoljstvo što su odlučili bolje upoznati i predstaviti hrvatsku gastronomsku ponudu. Goste je pozdravio i Kruno Kapetanović, vlasnik ovog opatijskog hotela u kojem su na najbolji način krenuli u istraživanje hrvatskih okusa. Uz ostalo, američki su gosti isprobali carpaccio od kvarnerskih škampi, rižoto s kvarnerskim škampima i divljim šparogama, kao i lubina u umaku od malvazije s kremom od brokule i sotiranim špinatom. Sezonski meni zaokružen je, jasno, desertom na bazi vrgoračkih jagoda.
Sam Banks otkrio nam je kako je ustvari prvi put u Hrvatskoj.
– U SAD-u imam puno prijatelja iz Hrvatske koji su mi često znali reći da trebam posjetiti vašu zemlju. I bili su 100 posto u pravu, ne znam zašto sam toliko čekao. Radim s jednim od suigrača u New York Giantsima Davidom Diehlom koji je porijeklom iz Hrvatske. Imamo i nekoliko zaposlenika koji su također porijeklom iz Hrvatske. Inače, moram istaknuti da sam prvi put za vašu zemlju čuo od legendarnog Dražena Petrovića koji mi je kazao toliko krasnih stvari o zemlji i ljudima koji ovdje žive, tako da je u meni uvijek ostala želja doći i uvjeriti se u to, kazao je Banks.
Blizina Venecije
Dodao je da se raduje probati škampe, rižoto od sipe, ali i otići u lov na tartufe. I sve to prikazati u svojoj emisiji.
– Foodie and friends je emisija proizašla upravo iz te moje djetinje želje da putujem svijetom i upoznam kulture i narode o kojima sam kao mali čitao u knjigama. Kako sam odrastao, počeo sam puno putovati, što se sjajno nadovezalo i na činjenicu da su moje najveće strasti hrana i glazba. I prijateljistva. A zašto Foodie and friends? Jednostavno stoga jer volim podijeliti lijepa iskustva s prijateljima. A ima li boljeg načina nego doći u Hrvatsku i ovdje snimati emisiju kako bi Hrvatsku vidjelo što više ljudi koji će htjeti doći ovamo. Mnogo Amerikanaca, ljudi koje znam, stalno putuje na ista mjesta, recimo u Italiju. Svaka čast Milanu i Veneciji, spektakularni su, ali želim poručiti, kada ste već u Veneciji, dođite i u Hrvatsku, blizu je, otkrijte nešto novo, zaista vrijedi, kazao je Banks koji će sa svojom ekipom suradnika, u organizaciji DMC agencije Obzor putovanja, u pet dana obići Opatiju i Istru, a prije povratka u SAD čeka ih i kratko istraživanje gastronomije u Zagrebu.
Ovo svojevrsno »scouting« putovanje održava se uz podršku Predstavništva HTZ-a u SAD-u, kao i turističkih zajednica Istre, Kvarnera, Zagreba i Opatije.