EN PRIMEUR

Bili smo na pretpremijeri mladih paških sireva: Savršeni spoj gastronomije, turizma i edukacije

Edi Prodan

Sezona proizvodnje paškog sira u punom je jeku.


Sve počinje u siječnju, a prema specifikaciji za paški sir, spreman je za konzumaciju nakon 60 dana od proizvodnje.


Kako svake godine s nestrpljenjem iščekujemo prve primjerke, prve kolutove sezone, a većina proizvođača ostane bez njega nakon ljeta i turističke sezone, odlučili smo od svega napraviti en primeur, svojevrsnu pretpremijeru kušanja naših sireva, napraviti jedan mali gastro show i po uzoru na vinare koji na taj način prezentiraju svoja mlada vina učiniti i mi to sa sirevima.


Istaknula nam je to Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, ujedno i jedna od najzaslužnijih za lanjsko pokretanje En Primeura, kušanja mladih paških sireva koje je bilo održano u Novalji.



Ove je godine događanje preseljeno u Pag, kušanje mladih paških sireva održalo se u prekrasnom atriju Kneževog dvora u Pagu gdje su se posjetiteljima  predstavili Paška sirana, sirane Gligora i Mih, potom OPG-i Tomislav Vidas i Branimir Čemeljić kao i Mini sirana Skrivanat.


Učenici i profesionalci


Ideja organizatora Udruge proizvođača paškog sira i TZG Paga bila je da se nastavi lanjsko, od stručne javnosti, odlično prihvaćeno en primeur kušanje, ovog puta mladih paških sireva iz sezone 2025.


Svakako da ih se istovremeno i transferira kao najvažniji sastojak čitavog niza jela i da ih se na kraju sljubi s vinima vinarije Boškinac kao i s ostalim vinima otoka Paga.


Za kuhanje su bili zaduženi učenici paške Srednje škole Bartula Kašića te profesionalci iz restorana Boškinac i Na Tale koji su se predstavili s tradicionalnim jelima na temu sira, skute, janjetine koje su potom posjetitelji, na opće oduševljenje, mogli i isprobati.



Na kraju događanja bio je mini kuharski dvoboj učenika Srednje škole Bartula Kašića u pripremi jela na bazi sira i skute.


Bili su podijeljeni u dva tima; jednom je mentor bio Matija Bregeš, a drugom Iva Novosel, bivša učenica Srednje škole Bartula Kašića i ovogodišnja sudionica Masterchefa.


Učenici su pri kuhanju koristili tradicionalne namirnice poput paškog sira, skute, sirutke, makaruna, volka, krakova hobotnice te otočnog bilja.


Nakon ocjena stručnog žirija, pobijedio je tim kojeg je vodio chef Matija Bregeš i osvojio ekskluzivnu večeru, degustacijski slijed u restoranu Boškinac, a drugi tim Ive Novosel večeru u šarmantnom restoranu Na Katine u Pagu.



Kuhanje uživo pred publikom bila je nova avantura za učenike i iskustvo koje će zauvijek pamtiti.


Uostalom bio je to cilj cjelokupnog događaja – proslaviti najveći otočni brend, popularizirati lokalnu namirnicu, tradicionalna jela i motivirati mlade ljude na nastavak tradicije, pa tako i u valorizaciji lokalne, autohtone kuhinje.


Jela na bazi sira


Nakon kušanja mladih sireva, chef Matija Bregeš iz restorana Boškinac održao je masterclass jela na bazi sira – lažni rižoto od krumpira, paškog sira i divljih šparoga. a koliko daleko može ići sljubljivanje mladog paškog sira pokazao je miksolog Denis Vlahovac iz Cocktail Empire by Denis Vlahovac koji je predstavio dva koktela sa skutom – Skutie & Cheesecake koji su bili apsolutni hit.


Iznimno događanje koje ima nevjerojatno velik broj koncentričnih krugova što se “vrte” oko mladg paškog sira.


Ponajprije riječ je o maksimalnoj valorizaciji tradicionalne poljoprivrede i gastronomije što je jedan od najvažnijih fortea današnjeg turizma.


No uz sve te vrednote, korist koja se dobiva od edukacije i verziranja mladih ljudi da se bave navedenim djelatnostima i to na tradicijskim osnovama je – nemjerljiva!



MENUI


Restoran Na Tale/ Na Katine: rižoto sa skutom i šparogama, janjeći gulaš s makarunima, paški tiramisu (tiramisu sa skutom i paškim baškotinima), pita od skute i “bela krema” od skute.


Restoran Boškinac: sipa s čičvardom i sušenom skutom, lički krumpir sa suhom ovčetinom na fermetiranoj skuti te krema od skute, mendule s biskvitom od maslinovog ulje.


Srednja škola Bartula Kašića: Njoki od skute s kaduljom i šalšom, skuta s šparogama i mariniranim škampima, štrudel od skute.