Ideja za ručak

Baš kao iz restorana: Ovo su lazanje s mesom koje ćete sigurno voljeti

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Kod pripreme lazanja važno je da umak bolonjez nije pregust, radije pustite da bude nešto rjeđi jer će tada tjestenina biti ukusnija, a lazanje sočne



Poznato talijansko jelo, lazanje, mnogi konzumiraju u restoranu jer misle da ih je kod kuće teško pripremiti. Zapravo nije, samo vam treba malo vremena. S gotovom tjesteninom i to onom koja se peče tek 20 minuta za pripremu cijelog jela bit će vam potrebno nešto više od sat vremena. Sve ovisi o vašoj spretnosti. Kod pripreme lazanja važno je da umak bolonjez nije pregust, radije pustite da bude nešto rjeđi jer će tada tjestenina biti ukusnija, a lazanje sočne. Iako na pakiranju tjestenine ne piše, lazanje 20 minuta pecite pokrivene folijom jer ćete tako zadržati njihovu sočnost.


Sastojci za 6 komada:


18 listova lazanja




600 g mljevene junetine


1 kapula


2 mrkve


2 dcl pasate (umak od rajčica)


1 dcl bijelog vina


voda ili temeljac


ulje, sol, papar, crvena paprika, majčina dušica, nasjeckani peršin


Za umak bešamel:


60 g maslaca + žlica ulja


60 g brašna


6 dcl mlijeka


sol, papar, muškatni oraščić i majčina dušica


I još: 2 vrećice parmezana


Priprema: Nasjeckati kapulu i 1 mrkvu naribati, a drugu prerezati po pola i narezati. Na dvije žlice ulja u dubokoj tavi dinstati kapulu i tek kad povene dodati sitno naribanu mrkvu. Dinstati još pet minuta i dodati malo po malo mljevenu junetinu. Kada je sve meso u tavi dinstati ga dok sve ne promijeni boju. Zatim podliti s decilitrom vina i pustiti na jakoj vatri dok alkohol ne ispari. Tek tada dodati pasatu, promiješati i dodati vode ili temeljca koliko je dovoljno da pokrije sve meso. Posoliti, popapriti, dodati žličicu slatke mljevene paprike i prstohvat majčine dušice. Poklopiti i kuhati pola sata na laganoj vatri. Umak ne smije biti pregust i po potrebi dodati još vode ili temeljca. Za to vrijeme pripremiti umak bešamel.



U zdjeli otopiti maslac sa žlicom ulja, kada se otopiti dodati brašno i neprestano miješajući čekati da malo dobije boju. Ukloniti s vatre i podliti s 2 dcl mlijeka. Miješati pjenjačom i tek kada su nestale sve grudice dodati ostatak mlijeka i vratiti na srednje jaku vatru. Neprestano miješajući čekajte da se umak zgusne. Dodati sol, papar, naribani muškatni oraščić i malo majčine dušice i kuhati još nekoliko minuta. Maknuti s vatre i poklopiti.


Na dno protvana (mi smo koristili onaj dimenzija 40 x 28 cm) rasporediti malo umaka bolonjez (tanak sloj tek da prekrije dno). Na to posložiti 6 listova lazanja, po njima rasporediti polovicu preostalog umaka, posuti s pola vrećice parmezana i pokapati s malo umaka bešamel. Ponoviti postupak s još jednim redom tijesta. Na treći red tijesta rasporediti preostali umak bešamel i posuti s cijelom vrećicom parmezana. Zatvoriti folijom i ubaciti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Peći 20 minuta. Nakon isteka vremena ukloniti foliju i peći još 5 do 10 minuta dok lazanje ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Kada su gotove, pustiti ih 10 minuta da se odmore i poslužiti uz zelenu salatu. Dobar tek!