Foto Istock
Kod pripreme lazanja važno je da umak bolonjez nije pregust, radije pustite da bude nešto rjeđi jer će tada tjestenina biti ukusnija, a lazanje sočne
Poznato talijansko jelo, lazanje, mnogi konzumiraju u restoranu jer misle da ih je kod kuće teško pripremiti. Zapravo nije, samo vam treba malo vremena. S gotovom tjesteninom i to onom koja se peče tek 20 minuta za pripremu cijelog jela bit će vam potrebno nešto više od sat vremena. Sve ovisi o vašoj spretnosti. Kod pripreme lazanja važno je da umak bolonjez nije pregust, radije pustite da bude nešto rjeđi jer će tada tjestenina biti ukusnija, a lazanje sočne. Iako na pakiranju tjestenine ne piše, lazanje 20 minuta pecite pokrivene folijom jer ćete tako zadržati njihovu sočnost.
Sastojci za 6 komada:
18 listova lazanja
600 g mljevene junetine
1 kapula
2 mrkve
2 dcl pasate (umak od rajčica)
1 dcl bijelog vina
voda ili temeljac
ulje, sol, papar, crvena paprika, majčina dušica, nasjeckani peršin
Za umak bešamel:
60 g maslaca + žlica ulja
60 g brašna
6 dcl mlijeka
sol, papar, muškatni oraščić i majčina dušica
I još: 2 vrećice parmezana
Priprema: Nasjeckati kapulu i 1 mrkvu naribati, a drugu prerezati po pola i narezati. Na dvije žlice ulja u dubokoj tavi dinstati kapulu i tek kad povene dodati sitno naribanu mrkvu. Dinstati još pet minuta i dodati malo po malo mljevenu junetinu. Kada je sve meso u tavi dinstati ga dok sve ne promijeni boju. Zatim podliti s decilitrom vina i pustiti na jakoj vatri dok alkohol ne ispari. Tek tada dodati pasatu, promiješati i dodati vode ili temeljca koliko je dovoljno da pokrije sve meso. Posoliti, popapriti, dodati žličicu slatke mljevene paprike i prstohvat majčine dušice. Poklopiti i kuhati pola sata na laganoj vatri. Umak ne smije biti pregust i po potrebi dodati još vode ili temeljca. Za to vrijeme pripremiti umak bešamel.
U zdjeli otopiti maslac sa žlicom ulja, kada se otopiti dodati brašno i neprestano miješajući čekati da malo dobije boju. Ukloniti s vatre i podliti s 2 dcl mlijeka. Miješati pjenjačom i tek kada su nestale sve grudice dodati ostatak mlijeka i vratiti na srednje jaku vatru. Neprestano miješajući čekajte da se umak zgusne. Dodati sol, papar, naribani muškatni oraščić i malo majčine dušice i kuhati još nekoliko minuta. Maknuti s vatre i poklopiti.
Na dno protvana (mi smo koristili onaj dimenzija 40 x 28 cm) rasporediti malo umaka bolonjez (tanak sloj tek da prekrije dno). Na to posložiti 6 listova lazanja, po njima rasporediti polovicu preostalog umaka, posuti s pola vrećice parmezana i pokapati s malo umaka bešamel. Ponoviti postupak s još jednim redom tijesta. Na treći red tijesta rasporediti preostali umak bešamel i posuti s cijelom vrećicom parmezana. Zatvoriti folijom i ubaciti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Peći 20 minuta. Nakon isteka vremena ukloniti foliju i peći još 5 do 10 minuta dok lazanje ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Kada su gotove, pustiti ih 10 minuta da se odmore i poslužiti uz zelenu salatu. Dobar tek!