Foto: Nikolina Dianežević
Takozvane sirove torte postaju sve popularnije, a mi smo otkrili što nam je sve potrebno za izradu ove popularne slastice
povezane vijesti
Budimo realni, komu se da peći kada vani temperature znaju skočiti i preko 30 i nešto stupnjeva. Isto tako budimo realni, ljeti tako savršeno paše hladna torta.
Pitanje je sada – kako izbalansirati našu želju za slatkim, ali i našu “neželju” za pečenjem. Odgovor su zdrave i sočne raw torte, a sve o njima zna gastro maherica zdrave prehrane Nikolina Dianežević zbog čijeg Instagram profila smo vječno gladni.
Što su točno raw torte i zašto su postale popularne?
Već u samom početku Nikolina ističe kako najjednostavnije i doslovno prevedeno su raw takozvane sirove torte, odnosno torte koje se ne peku.
“No, raw torte u ovom kontekstu su daleko više od toga. Raw torte ne sadrže uobičajene sastojke poput brašna (samim time ni glutena), jaja, maslaca, mliječnih proizvoda ili rafiniranog šećera – dakle ne sadrže ni jedan od onih ‘ozloglašenih’ sastojaka koji se smatraju nezdravim i praznim kalorijama.
Nema umjetnih praškova i aroma. Umjesto toga, raw torte se baziraju na podlogama i kremicama pripravljenim od orašastih plodova te sušenog i svježeg voća, uz dodatak zdravijih zaslađivača, poput meda i javorovog sirupa, te vrlo često kokosovog ulja i raznih začina za kolače poput vanilije, cimeta ili mente.
Raw torte samim time čine odličnu alternativu ‘nezdravim’ tortama, a osobito su popularne u prehrani vegana te osoba koje su intolerantne na gluten i/ili mliječne proizvode.
Zbog svog sastava, krcate su zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima te složenim ugljikohidratima i vlaknima”, detaljno je objasnila što se sve skriva iza sirovih torti.
“Torte iz blendera” je naziv koji Nikolina osobno koristi za ovu vrstu slastica. Zašto? Odgovor je veoma jednostavan – za izradu istih potreban vam je samo jedan jedini kuhinjski aparat, a to je blender.
“Mikser i pećnica – bye bye. Osim toga vrlo su jednostavne i relativno brze za izradu u odnosu na standardne torte, upravo zbog toga jer se ne peku. Ovaj tip deserata možete držati i u zamrzivaču te tako dobivate savršeno osvježenje za vruće ljetne dane – sladoledni zdravi raw kolač!”
Nikolina je osobno mišljenja da ova vrsta slastica postaje sve popularnija jer ljudi općenito sve više shvaćaju važnost kvalitetne i zdrave prehrane.
“I vrapci na grani znaju za štetnost bijelog šećera, bijelog brašna te nezdravih masnoća. Samim time, s podizanjem svijesti o zdravoj prehrani, logično je da ćemo i slastice pokušati napraviti na što zdraviji način – a raw torte su upravo to.
One su uz to i lagane, vrlo osvježavajuće, kremaste i pune okusa, u toj mjeri da će se svidjeti čak i okorjeloj nepristalici zdravih recepata. Dokazano nemali broj puta 🙂
Dakle – ‘em su zdravija opcija, ‘em su jednostavne za izradu, ‘em su često finije od običnih kolača – need I say more? Za ljude s raznim alergijama i intolerancijama one su često i jedina opcija za utaživanje slatkog zuba. Sve to čini ih savršenim slatkim izborom te sve popularnijima čak i u krugu ljudi koji ne paze na prehranu.”
Raw torte su zdrave, sočne i ukusne, ali od njih se možete i udebljati
Mnogi kada čuju sirovo i torta u jednoj rečenici odmah naprave izraz lica koji govori kako nema teorije da ta torta može biti ukusna. No, to je posve pogrešno mišljenje bazirano na predrasudama da torta mora biti s puno maslaca, jaja i obavezno s korama koje se peku.
Jasno je kako smo odrasli na takvoj vrsti torti, no raw torte su često sočnije nego one klasične.
Tog mišljenja je i Nikolina kojoj su upravo sirove torte najfinije.
Osim što su ljudi uvriježenog mišljenja da su sirove torte bezukusne, s druge strane dio ljudi je uvjereno kako, s obzirom što imaju etiketu “zdrave” uza sebe, ne debljaju.
“No, ono u čemu se ljudi također često znaju prevariti je to da smatraju da se od raw torti ne mogu udebljati. Tu moram razočarati, jer iako su rađene od zdravih sastojaka, kalorija je ipak kalorija i ne smijemo pretjerivati.
Iako u njima nema brašna, šećera, margarina, itd., okosnicu njihove izrade ipak čine orašasti plodovi koji sadrže dosta masnoća. Iako su masnoće iz orašastih plodova zdravije i dalje su kalorične.
Dakle, i tu treba stati na jednoj kriški ukoliko pazimo na liniju 🙂”, ističe Nikolina.
Kako izraditi sirovu tortu?
Za izradu sirove torte potreban vam je dobar kuhinjski blender, a Nikolina naglašava da mora imati barem 600W snage.
Uz to nam je potrebna i doza strpljenja jer se zna dogoditi da moramo više puta sa špatulom pogurati smjesu kako bi se ona što bolje usitnila i povezala. Za ukusnu sirovu tortu od velike važnosti su i, naravno, sastojci.
“Za bazu su nam najčešće potrebni bademi, orasi i/ili lješnjaci, datulje koje daju slatkoću bazi i povezuju smjesu. To je osnova koja se može nadograđivati sastojcima poput cimeta, kokosovog čipsa ili drugog sušenog voća.
Kremice za raw torte najčešće se pak rade od indijskih oraščića, zdravijeg zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa te voćnog pirea. Orašasto voće koje koristimo za izradu ovih torti obavezno mora biti neprženo i neslano.
U kremu i podlogu također mogu ići i razne ‘superfood’ namirnice, poput maca praha, spiruline, raw kakaa, goji bobica, chia sjemenki…
Mogućnosti su zaista nebrojene i vrlo se lako igrati okusima.”
Koja je najčešća greška prilikom izrade raw torti?
Nikolina je svjesna da sirove slastice ponekad znaju biti problematične za izradu, a najčešće problem radi baza torte.
“Raw slasticama su najčešće baza orašasti plodovi koji su sami po sebi tvrđe konzistencije, a za potrebe tih deserata moraju biti samljeveni gotovo do paste.
Ukoliko nemate dobar blender koji može na razini obaviti navedeni zadatak, priprema raw deserta može se pretvoriti u noćnu moru.
Također, kod pripreme krema za raw tortu, a ukoliko se radi o kremi od indijskih oraščića, potrebno je iste namočiti preko noći ili barem 6 sati, kako bi oni omekšali i kako bi ih mogli izblendati u kremoznu smjesu bez komadića.
Jedna od čestih pogreški je i dodavanje previše tekućine u bazu raw torte, jer nam se čini da ne možemo adekvatno usitniti orašasto voće s datuljama, no potrebno je ipak samo malo više blendanja i strpljenja, a ne previše tekućine jer time će podloga postati premljecava i možda se neće adekvatno stisnuti.”
Nikolinin raw cheesecake od jagoda
Naravno, kada smo prošli sve izazove na koje možemo naići prilikom izrade sirove torte, nismo mogli, a da ne pitamo Nikolinu da s nama podijeli svoj najdraži raw desert. Ona je bez razmišljala odabrala raw cheesecake od jagoda.
“Možda se pitate sljedeće – zašto cheesecake u nazivu ovog recepta ako smo rekli da u raw torte ne idu mliječni proizvodi? Zašto riječ ‘cheesecake’ u nazivu, a u kremu ne ide sir nego indijski oraščići?
Upravo iz razloga što namočeni i izblendani indijski oraščići daju jednu prekrasnu, bogatu i finu kremu koja okusom malo podsjeća na cheesecake. Hoćete iskreno? Meni je ovo još i bolje od klasičnog cheesecakea!”
Sastojci (za kalup 20×10 cm u pravokutnom obliku, ili torticu promjera 18-20 cm):
Podloga:
- 130 g badema
- 14 datulja, namočenih sat vremena u vodi i ocijeđenih
- 3 žlice vode ili tekućine od namakanja datulja
- 20 g kokosovog čipsa
Krema:
- 250 g indijskih oraščića, (prethodno namočenih preko noći ili barem 6 sati)
- 90 g javorovog sirupa
- 35 g kokosovog ulja
- ½ sastrugane mahune vanilije
- 140 g jagoda ili malina + ekstra za dekoraciju
Priprema:
- Sve sastojke za bazu (bademe, ocijeđene datulje, kokosov čips i tekućinu) fino usitniti u jačem kuhinjskom blenderu da se povežu u kompaktnu smjesu. Pritisnuti u dno silikonskog kalupa veličine 20×10 cm. Staviti u hladnjak dok se priprema krema.
- Ocijeđene indijske oraščiće (koji su prethodno bili namočeni preko noći), javorov sirup, ulje kokosa i vaniliju također izblendajte u (opranom) blenderu, toliko dugo dok ne nastane gusta i glatka krema bez grudica.
- Pola ove smjese stavite na pripremljenu podlogu i poravnajte. Stavite u zamrzivač na 15-20 minuta.
- U blender tj. preostalu smjesu u njemu, dodajte jagode i ponovno sve izblendajte dok se maline ne usitne. Stavite preko bijele smjese u kalupu, poravnajte, te stavite u zamrzivač preko noći.
- Sljedeći dan, barem dva sata prije posluživanja, kolač pažljivo izvrnite iz kalupa. Nakon što je odstajao u hladnjaku i postigao malo mekaniju teksturu, dekorirajte ga po želji i režite na ploške. Nadalje ga držite u hladnjaku i konzumirajte u roku dva dana.
Raw, odnosno sirove slastice nisu samo odličan odabir za vruće ljetne dane. One su postale popularne jer su zdravija varijanta, odgovaraju ljudima s određenim intolerancijama na namirnice, a uz to su prije svega sočne, ukusne i fine.
Je li vam potreban još koji razlog za izradu vaše prve raw torte?
Mislimo da nije 🙂