Intervju

Gaia Zec nakon MasterChef avanture: ‘Sakupljam stare recepte, pravi su gastroantikviteti zlata vrijedni’

Gordana Čalić Šverko

Foto: Luka Dubroja/Nova TV

Foto: Luka Dubroja/Nova TV

Mladu Umažanku, iako joj je tek 18 godina, definira ogromna strast prema kuhanju i gastronomiji

Već je na audiciji letvicu podignula jako visoko, a vrlo se brzo nametnula i kao jedan od favorita posljednje sezone popularnog televizijskog formata. S top sedmom kandidatkinjom MasterChefa, Umažankom Gaiom Zec, koju, iako joj je tek 18 godina, definira ogromna strast prema kuhanju i gastronomiji, razgovarali smo u rustikalnom okruženju obiteljskog restorana Ponte Porton u dolini rijeke Mirne, i doznali da je kuhati počela s devet godina i da se već tada okušala i u snimanju videa svojih kulinarskih kreacija.


– S tatinom mamom, mojom bakom, radila sam kiflice, trgance. Tati sam se uvijek u kuhinji motala oko nogu, on stvarno obožava kuhati, i naravno kuhala sam i s nonom, ali nikada nisam mislila da ću se time baviti profesionalno. Upisala sam gimnaziju u Bujama, a kada je mama Snježana prije četiri godine otvorila restoran, dolazila bih poslije škole ili vikendom, kao 14-godišnjakinja pomagati joj, ali prvo za šankom prati čaše, prisjeća se Gaia.


Slučajno u kuhinji


Gaia je posve slučajno završila u kuhinji tako što je bila gužva i trebao je hitno još jedan kruh, a ona ga je umijesila. Narezala je malo pancete, konačno rezala ju je sto puta doma, pa valjda to zna napraviti i u restoranu, i tako se preselila u kuhinju.


Nije joj trebalo duže od dva tjedna da shvati da ne želi biti u gimnaziji, već se prebaciti u kuharsku školu i tog ljeta upisala ju je u Izoli. Trenutno je na drugoj godini visoke poslovne škole u Rijeci, studira menadžment u gastronomiji. Naravno, kazala je, teorija nije ništa bez prakse, ali treba imati malo i »biznis« predmeta ako želi jednog dana imati svoj restoran koji će osobno voditi.


Tijekom prve godine studija dolazila je vikendom pomagati u kuhinju obiteljskog restorana i tadašnji chef komentirao je kako bi bila super za MasterChef. Svakog jutra stavljao bi joj začine pod nos, a ona bi pogađala o kojima se radi, ili bi zajedno filetirali ribu. Zapravo, na neki ju je način pripremao za natjecanje, a da toga nije bila svjesna.


Trebao ju je prijaviti, ali s obzirom na to da je ranije otišao iz restorana, odlučila je to učiniti sama.


– Do samog ulaska u MasterChef bio je mali milijun krugova. Odgovarali smo na pitanja postavljena elektroničkom poštom, slali pripremu svojih jela, imali intervju s urednicima. Kandidati su potom trebali otići u Zagreb ili Split, malo kuhati, malo pričati pred kamerama, kao na svojevrsnoj generalnoj probi za audiciju. Mama i ja išle smo za Split i to je prošlo odlično.


Sjećam se međutim da sam imala problem sa suhim ledom i prije nego što sam došla na samu audiciju. Naručila sam ga deset kilograma, došao je u posebnoj kutiji, i dan prije još sam jednom htjela isprobati svoj sladoled. Za fritule sam bila sto posto sigurna, ali za sladoled sa suhim ledom, bila me mala trema. Pogledala sam u kutiju, a od suhog leda ni traga. Valjda sam je pustila otvorenom i on je ispario.


Spasila me teta iz Zagreba. I tako je krenula audicija. Prošla sam, dobila pregaču, tu sam već bila na sedmom nebu. Za MasterChef sam se pripremala tako što sam svaki dan gledala prošlu sezonu, epizode sam znala doslovno na pamet. Kandidati bi dobili namirnice, a ja bih stavila na pauzu, osmislila svoje jelo i krenula dalje gledati njihov izbor. Tako sam s cimericom u Rijeci non-stop gledala MasterChef, povjerila nam je Gaia.



Foto: Gordana Čalić Šverko

Pregača i pehar


Mlada kulinarska zvijezda od samog je početka bila fokusirana i nije skrivala svoju veliku želju za bijelom pregačom, ali i pobjedničkim peharom.


– Odmah sam rekla da mi je cilj postati novi hrvatski MasterChef, mislim da je većina nas došla baš zbog toga. Osoba sam koja će odmah to reći, nemam problem s time. Ciljam na najviše, a ako padnem malo ispod toga, opet neću biti razočarana.


Svoj cilj postavila sam od početka i jasno i glasno ga rekla, kazala nam je ambiciozna Umažanka koja je ispala kao sedma kandidatkinja MasterChefa. Presudan je bio desert koji je u stres-test donijela slastičarka Tea Mamut. Nije bio dovoljno pečen.


– Rekli su mi – Gaia, ti nas napuštaš. U prvom trenutku skamenila sam se, nisam znala što reći, ni kako se ponašati. Tek kada sam počela razgovarati sa žirijem, shvatila sam da je to za mene zadnjih pet minuta pred kamerama i tada su krenule suze. Nije mala stvar postići takve rezultate, stvarno moram biti zahvalna na tome. Mislim da me sada ništa ne može spriječiti, sedma ili prva, sada trebam pokazati što sve mogu, kazala je Gaia.



Život u izolaciji


Rekli su im, prisjeća se Gaia, da će biti u izolaciji, ali ni u snu nisu mislili da će biti do te mjere. Živjeli su svi zajedno u jednoj vili. Svako jutro dolazio je po njih bus, išli bi u studio i snimanja su trajala cijeli dan. Jedino što je trajalo onoliko koliko se vidjelo na televiziji je zapravo kuhanje. Kuhanje se odradilo i snimilo u sat, sat i pol, a kasnije su se snimale izjave, degustacije, komentiranje…


Nakon dva i pol mjeseca u jednom takvom specifičnom ritmu, prva osoba koju je po izlasku iz MasterChefa nazvala bila je Ana Marija Cuglin. Mama je došla po nju u Zagreb, a ona je non-stop bila na mobitelu s prijateljima iz MasterChefa koji su izišli prije nje.


– Bila sam izgubljena do te mjere da sam pričala samo o MasterChefu, htjela biti samo u MasterChef vili i s nestrpljenjem čekala dan snimanja finala da sve ponovo vidim i da se družimo. Naravno, ostali smo mi tjedan dana u Zagrebu, a onda smo došli u Istru. Imali smo MasterChef večeru kod mene u restoranu, Ivan Palinić, Sara Mikulec, Luka Veić i ja, bilo mi je gušt kuhati s njima. Kuhali smo i u Trogiru kod člana žirija Stjepana Vukadina.


Uz Stjepana i njegov tim bilo je to predobro iskustvo, prisjeća se Gaia. Za sebe je smatrala da je zrela za svoje godine i nekako su joj to uvijek svi govorili, no tek ulaskom u MasterChef, iz dana u dan postajala je sve zrelija da je, kada je izašla, s pravom mogla reći da je puno zrelija nego što je bila kada je ušla.


Naravno, želi svakom od kandidata da zadrži to dijete u sebi kojeg su imali dok su bili u vili, i ponekad se igrali kao djeca, ali naučila je puno ne samo o kuhanju, naučila je puno o sebi, o strpljenju. Sada može reći da je strpljiva osoba, i prije je bila, ali ne toliko.



Foto: Luka Dubroja/Nova TV

Životno iskustvo


MasterChef joj je donio puno kulinarskog znanja, jako puno prijatelja, životnog iskustva. Naučila se suživotu, komunikaciji, kada treba šutjeti, kada nešto reći, rješavanju problema. Bilo je trzavica, naravno, velike su tenzije i stres, ali nakon toga u vili, daleko od kamera, ispričali bi se jedni drugima, zagrlili i rekli – oprosti.


– MasterChef avantura je iza mene. Sve što sam do sada naučila, možda čak i ovu popularnost, mogu iskoristiti i pokazati da je kulinarstvo ono što volim i želim raditi, da je to ono čime se želim baviti. Želim MasterChef iskoristiti i vezano uz društvene mreže, za snimanje recepata, podijeliti znanje koje sam stekla, koje sada gradim. Želim se iskusiti kao influencer, dijeliti svoje recepte, mislim da je to nešto najljepše što kuhar može napraviti.


Prošlog tjedna podijelila sam recept noninih fritula s kojima sam se predstavila na audiciji. Jako mi se puno njih javilo da im je recept super, da su ga probali. Želim nastaviti u tom smjeru, graditi se u kulinarstvu, naravno studirati, kuhati u restoranu, kuhati doma za društvene mreže, održavati gastroradionice, kazala je Gaia.



U obiteljskom restoranu Ponte Porton

Bilježnica s receptima


U restoranu Ponte Porton nedaleko Grožnjana, koji zimi radi samo vikendom, Gaia želi i dalje razvijati istarsku gastropriču, ali malo je modernizirati i ubaciti kulinarsku fuziju. Promotorica je istarske kuhinje, a baza su stari recepti, gastrotradicija. U jednoj MasterChef epizodi radila je njoke žgvacet, zapravo ih je punila. Napravila je dekonstrukciju, s malo ukiseljenog povrća i espume sa sifonom koji je napokon krenula koristiti.


Nona i nono nedavno su proslavili 50. obljetnicu braka, a Gaia je od none Dragice tom prigodom dobila mali, ali jako vrijedan poklon, njenu staru bilježnicu s receptima koja se raspada, puna je mrlja od ulja i brašna. Sada želi i bakine recepte za kiflice i kroasane.


– Sakupljam te stare recepte jer pravi su gastroantikviteti, zlata vrijedni, kazala je Gaia. Veliki ponos none Dragice, Gaia je na njenom zlatnom piru bila zadužena za večeru i tortu.


– Znala sam da je to poseban dan i da torta mora biti savršena. A kako sam u MasterChefu imala problem s tortom, bilo me je strah. Naravno, zvala sam Ivanu Soldo i dala mi je odlične savjete, tako da sam uspjela ispeći savršenu tortu. Od čokoladnog biskvita i noissete čokolade. Svi recepti su Ivanini, počevši od biskvita koji nas je naučila raditi. Vjerojatno ga cijela MasterChef kuća zna napamet.


Dala mi je savjete i za »beton« kremu koja čvrsto drži tortu i naravno za butter kremu kojom sam je zagladila. Na meniju su bili istarski pršut i sir, fuži s divljači, njoki i žgvacet, pljukanci s vrganjima, rolada od teletine, malo kobasica i omobola s roštilja, prilozi, i naravno torta koja je bila pun pogodak, prenijela je Gaia slavljenički meni i dodala da joj je obitelj velika podrška, a njen najveći fan trogodišnja sestrica Katarina.


– S tatom sam još u djetinjstvu zavoljela kuhanje, mama me je otvaranjem svog restorana pogurala u profesionalne vode, a podrška nonića neupitna je. Uvijek su mi govorili – Gaia radi što god, važno je samo da to voliš, prenijela nam je Gaia Zec, Istrijanka o kojoj će se zasigurno još puno čuti.



Po začinsko bilje u vrt iza restorana