Foto Pexels
Usporedili dvije metode pečenja kako bi se shvatilo koja je korisnija i ekonomičnija
povezane vijesti
Pećnica ili friteza: ovo je dilema koja obuzima sve više ljudi, podijeljenih između želje za ukusnom hranom i želje za kuhanjem bez trošenja bogatstva.
Naime, ako se s jedne strane električna pećnica ističe kao najveći energetski potrošač od kućanskih aparata, s druge strane nisu sve namirnice i količine prikladne za malu košaricu friteze.
U ovom sporu, program BBC Radio Sliced Bread pokušao je otkriti koji je od ova dva uređaja zapravo isplativiji s ekonomske točke gledišta, u smislu potrošnje energije i vremena kuhanja.
Da bi to učinili, koristili su pećnicu i fritezu za pripremanje dva identična jela: pileći but i pečeni krumpir. Očito su i komadići piletine i krumpiri bili iste težine i veličine.
Tijekom dva pečenja ostali električni uređaji bili su isključeni: na taj je način bilo moguće očitati stvarnu potrošnju dvaju uređaja na brojaču.
Započnimo usporedbom vremena pečenja i potrošnje energije u slučaju piletine: električnoj je pećnici trebalo oko 35 minuta, uz potrošnju energije od 1,05 kW (što odgovara otprilike 21 centu funte).
U zračnoj fritezi, piletini je trebalo samo 20 minuta i energija od 0,43 kW (ili oko 8 centi funte).
Što se tiče pečenog krumpira, u električnoj je pećnici bilo potrebno sat vremena i potrošnja od 1,31 kW (26 centi po funti), dok je u fritezi bilo potrebno 35 minuta i 0,55 kW (11 centi).
Ukratko, ovaj mali eksperiment pokazao je koliko je povoljnije koristiti fritezu u usporedbi s električnom pećnicom: prvi uređaj zahtijeva praktički upola manje vremena i energije u usporedbi s drugim.
Ali budite oprezni: zapamtite da nije moguće peći sve namirnice u fritezi kao da ih pečete u pećnici.
Štoviše, mala veličina ovog uređaja ne dopušta vam da pripremate jela za više ljudi u isto vrijeme.