Foto: Pixabay
Nalazi se u mnogim namirnicama, ali se često kuhanjem drastično gubi
povezane vijesti
Folna kiselina je nutrijent od temeljne važnosti za naše zdravlje budući da ima odlučujuću ulogu u obavljanju raznih tjelesnih funkcija.
Intervenira u različitim biološkim procesima, kao što su sinteza DNA, funkcija živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica.
Također je od posebne važnosti tijekom trudnoće i fazi koja joj prethodi, kako bi se spriječile čak i ozbiljne mane ploda.
Koje su namirnice bogate folnom kiselinom
Ljudsko tijelo ne može sintetizirati neke vitamine, poput B9. Iz tog razloga važno je redovito uzimati ovu hranjivu tvar kroz hranu, a moguće i dodatke prehrani kako biste izbjegli nedostatke.
Dakle, pogledajmo konkretno koje su namirnice najbogatije folnom kiselinom:
- lisnato povrće, poput špinata, kelja, rige i blitve. Kako bi se što bolje sačuvali hranjivi sastojci, idealno bi bilo ovo povrće konzumirati sirovo, u obliku salate, ili kuhano na pari ili samo na brzinu propirjano u tavi
- šparoge kuhane na pari, pirjane ili pečene na žaru. U složenijim pripremama, kao što su omleti, gube puno svojih dragocjenih nutrijenata
- artičoke su također bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Izbjegavajte preduga vremena kuhanja i korištenje puno vode kako biste održali unos vitamina B9 netaknutim
- iznutrice: pileća, goveđa i svinjska jetra
- crvena repa, također bogata željezom i vitaminom C
- mahunarke, posebno grah, slanutak i leća. Također osiguravaju dobru zalihu vitamina B, biljnih proteina i vlakana. Za povećanje apsorpcije folne kiseline preporuča se konzumiranje zajedno s namirnicama bogatim vitaminom C, poput rajčice i paprike
- suho voće, bogato ne samo folnom kiselinom, već i vitaminima B, proteinima i dobrim mastima. No, pazite da ga konzumirate umjereno jer je dosta kalorično
- voće, posebno naranče, jagode, limun, dinja, kivi, avokado i mandarine