"Sve knedle su ručno rađene i kuhaju se svakog dana da bi tople i svježe došle do kupaca", kaže nam Danko Ristić
povezane vijesti
“Ja sam car i ja želim knedle!”, kazao je austrijski car Ferdinand I, a povjesničar A. J. P. Taylor u svojim je knjigama zapisao da je to bila njegova jedina lucidna izjava.
Naime, car je od svog kuhara zatražio knedle od marelice, a kada mu je kuhar kazao da ih ne može dobiti jer sada nije sezona marelica, Ferdinand I mu je odgovorio rečenicom s početka teksta.
Nije tada nikome bilo niti na kraju pameti da će više od stotinu i pedeset godina kasnije, rečenicu: “Ja želim knedle!”, izgovoriti i brojni Riječani u Tower Centru gdje su od 11. studenog, otvorene upravo – Ferdinand knedle.
Njihova se poslovna filozofija baš lijepo poklapa se s pričom o caru, jer u Ferdinand knedlama žele da se svi gosti osjećaju poput careva kada im se jedu – knedle.
Ručno rađene i bez aditiva
“Sve knedle su ručno rađene i kuhaju se svakog dana da bi tople i svježe došle do kupaca”, kaže nam Danko Ristić.
Napominje da knedle ne sadrže niti aditive niti umjetne boje, a živopisne nijanse ove gastro poslastice, dobivaju se prirodno, iz liofiliziranog voća i povrća.
Primjerice, dehidriranim špinatom dobiva se zelena, a dehidriranom ciklom crvena boja.
Zahvaljujući tome što nemaju nikakvih aditiva, u hladnjaku mogu “preživjeti” do dva dana, pa se upravo iz tog razloga, na lokaciji Ferdinand knedli u Tower Centru Rijeka prodaju isključivo svježe pripremljene.
Izložene su u toploj vitrini stoga jedan savjet ukoliko ih nosite doma za ponijeti – podgrijte ih u mikrovalnoj ili u pećnici nekoliko minuta kako bi carski okus vladao vašim domom.
Danko Ristić odgovoran je za distribuciju i franšizu Ferdinand knedli na području Primorsko-goranske i Istarske županije
Tradicionalna receptura
“Imamo zadovoljstvo raditi knedle od pravog krumpirovog pirea pripremljenog po tradicionalnoj recepturi, u kojeg se dodaju jaja i brašno, a svaka je knedla izrađena ručno. Sva punjenja u knedlama se kuhaju, a potom zalede u kuglu da bi se oko njih mogla napraviti knedla”, objašnjava Ristić.
Kaže da su Ferdinand knedle originalno “krenule” iz Beograda gdje su otvorene 2014. godine, dok je prva trgovina s radom započela 2016. u Beogradu, otvorivši se kasnije u Novom Sadu i Zagrebu, a sada i u Rijeci, kao prva njihova franšiza na moru.
Sezonski okusi
“Imamo knedle s dvadesetak vrsta okusa, ali polovica se radi sezonski. Sada su aktualne knedle od šljiva, ali recimo nemamo ih od marelice jer je sezona tog voća prošla”, kaže Ristić.
Shvaćamo tako da je ovdje riječ o ozbiljnom pristupu sezonskim namirnicama bez “podvaljivanja” voća kojeg sada ne možemo pronaći u prirodi.
“Rijeka je grad za sebe”, komentira Ristić na pitanje o tome koje vrste knedli najradije biraju naši sugrađani. Kao osoba koja ovdje živi, kako sam kaže – sretno već deset godina, primijetio je da Riječani vole fine i domaće okuse.
“Na Marunadi smo predstavili knedle s marunom i čokoladom koje nam inače nisu u redovnoj ponudi, a reakcija gostiju bila je izrazito pozitivna”, kaže.
Ferdinand knedle ove su godine bile hit i na Marunadi, ali i na Beloj Nedeji, Matejni i Lovrečevoj pa s veseljem možemo najaviti da će slatki gastro kutak prisustvovati na ovim manifestacijama i iduće godine.
Okuse prati zavodljiv miris
Uživamo u raspoloživoj rapsodiji njihova okusa koja će vrlo lako zadovoljiti svačije nepce jer je ponuda doista impresivna, a mi smo isprobali neke od osobnih favorita.
Knedle od pistacio paste sa sjeckanim pistacijom i malinom?
Princeza s Madagaskara u kojoj dominiraju burbon vanilija krema, mascarpone sir i bijela čokolada? Ili pak Čoko malina od crne čokolade, domaćeg mljevenog keksa i maline?
Možda kokos s bijelom čokoladom i lješnjakom? A možda ipak klasična knedla sa šljivama… Teško nam se odlučiti za favorita pa ćemo izjednačeni rezultat prepustiti vama na presudu!
Okusa koje prati nestvarno zavodljiv miris je puno, a koji god da odaberete, nećete pogriješiti jer su ove mekane knedle jedino što vam treba za popravljanje raspoloženja u nadolazećim zimskim danima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Ferdinand knedle.