Teatro Lounge Bar

Koktel majstor Dorijan Skoblar nam je predstavio 3 koktela koja će ovoga ljeta biti apsolutni hit na omiljenoj riječkoj terasi

Dijana Ljubanović

FOTO/Vedran Karuza

FOTO/Vedran Karuza

Čarobni sastojci koktela koji će obilježiti ljeto pred nama

Oni su mladi, ambiciozni, kreativni, perspektivni i puni znanja. Oni su ekipa Teatro Lounge Bara na čelu s vlasnikom Dejanom Alpezom i koktel majstorom Dorijanom Skoblarom koja pomiče granice na koktel sceni i misli na svaki detalj kako bi gost bio oduševljen od prve do zadnje minute svog boravka u ovom baru smještenom tik do kazališta. Sigurno je i da umjetničko okruženje, sloboda i oštro oko za ljepotu, čini ovu priču magičnom.


U ugodnom razgovoru s Dejanom i Dorijanom koji se nedavno priključio ekipi, zanimala nas je nova priča Teatra, ali i kokteli koji će ovoga ljeta biti nesumnjivi hitovi među gostima.


Isprobale smo tri posve nova autorska koktela s potpisom Dorijana Skoblara koji nam je otkrio tajnu čaroliju koja se krije u koktelima na mjestu iz kojega je nemoguće izaći bez osmijeha na licu.


“Više od 90 % koktela se prilagođava ženskoj populaciji slatkaste varijante, a kartu volim kreirati po željama ljudi. Gin je bez obzira na rast popularnosti drugih alkoholnih pića još uvijek top i bit će top još sigurno idućih nekoliko godina.


Ono što obožavam je moderniziranje klasičnih koktela, dodavanjem jedinstvenih dodataka – poput ljubičice ili jagode”, započinje priču o koktelima Skoblar.


FOTO/Vedran Karuza


Koktel Pink Mule kao varijanta popularnog Moscow Mulea


Koktel za kojeg je naglasio da se provlači od samoga početka njegove ozbiljne karijere nosi naziv Pink Mule.


“Riječ je o varijanti klasičnog, svjetski poznatog koktela Moscow Mules i sastoji se od gina, jagode, kristalno čistog sour sirupa, limunske kiseline i piva od đumbira koje je bezalkoholno.


Definitivni je hit koji ima saltkasti aftertaste jagode izbalansiran s citrusnom notom Supasawa sirupa čiji je glavni sastojak  limunska kiselina koja je trenutno u svijetu in, posebice u top londonskim barovima radi doze elegancije koju pridonosi pićima.


Htjeli smo dobiti varijantu gin tonica u kojoj bi svježi limun koji daje žućkastu cloudy boju, zamijenili clear sour tekućinom.


Dugo smo tražili sastojak koji će to nadmašiti i uz koji ćemo postići tu čistoću, ali i kiselinu te varijante gin tonica. Iz Belgije nabavljamo premium sirup od limunske kiseline koji je okusom apsolutno ista stvar kao i svježi sok limuna.


Prednost je kristalno čista i prozirna boja. To bi bio prvi koktel”, s ponosom je istaknuo Dorijan zagonetno se smiješeći, dajući nam naslutiti kao je ovo tek maleni detalj zbog kojega je Teatro toliko zavodljivo mjesto.


Pink Mule/Vedran Karuza

Pink Mule (gin infuziran jagodom, limunska kiselina, Thomas Henry Ginger Beer, dekoracija: naranča infuzirana pireom jagode, perzijska ruža)


Fascinacija ginom


Zanimalo nam je odakle takva fasciniranost ginom posljednjih godina i to ne samo kod hrvatske publike već globalno.


U ludim dvadesetima gin su pili hipsteri i ‘mangupi’, vrlo jednostavno u miksu s tonikom i kriškom limuna. Zatim se pedesetih godina pojavljuje kao baza mnogim klasičnim koktelima, a potom stiže apsolutno zatišje.  


Došla su nova vremena u kojima su glavnu riječ vodili votka, whiskey i ostali destilati koji su se pili u velikim količinama.


Na gin boom u Hrvatskoj prije šest godina utjecao je vrhunski Hendrick’s ginkoji je na neki način bio prekretnica u drugačijem serviranju gin tonica.


Ovaj gin prožet je esencijama svježeg krastavca i ružinih latica, što njegov okus čini nevjerojatno osvježavajućim s raskošnom cvjetnom aromom. 


Proizvodnja Hendrick’s gina bazira se na dugoj obiteljskoj tradiciji te na bogatim obližnjim izvorima čiste vode.


Da bi Hendrick’s bio do kraja poseban brine se i njegova krajnje neobična boca, čiji dizajn vuče inspiraciju iz viktorijanskih apoteka koje su koristile tamne boce za čuvanje osjetljivih kemikalija od sunca.


Cijela ta priča ljudima je prije šest godina bilo zanimljiva, pogotovo kada uzmemo u obzir serviranje gina sa svježim krastavcem. Isprva je svima bilo čudno otkuda povrće u čaši alkohola, a potom su shvatili da krastavac u ginu ima svojstvo osvježenja, ljetne arome i dominantne, osvježavajuće note.


Hendrick’s gin je kod nas napravio revoluciju i drugačiji boom u kulturi ispijanje gina. Iako kod nas trendovi malo kasne, došli smo do toga da je hrvatski gin Old Pilots osvojio priznanje kao najbolji gin u svijetu u kategoriji London Dry.


Od dizajnerske boce do vrhunskih sastojaka, a jedna od glavnih aroma je hvarska naranča. Ono što veseli je i ostatak izvornih hrvatskih sastojaka. 


FOTO/Vedran Karuza


Autori ovog gina su imali ideju napraviti whiskey, a gin je zapravo put do whiskeya. No, pokazao se kao izvrstan proizvod zbog čega sam uistinu sretan. Napravili su prvi odležani gin i osjećam da idu ka svome cilju”, s velikim žarom objašnjava Skoblar.


Koktel Ninety-six Bubbles ukrašen dehidriranom perzijskom ružom


Drugi koktel kojeg smo isprobale imao je sasvim novu recepturu za koju nam Skoblar otkriva da je inspirirana samim kazalištem i talijanskim utjecajem.


“Talijani vole gorka pića, imaju razvijenu kulturu ispijanja koktela i aperitiva. Odlučio sam osmisliti potpuno novi koktel u ponudi
Teatra, Ninety-six bubbles, koji je miks u čaši od sirupa ljubičice s vrhunskim talijanskim Bottega proseccom te malo sode koju izrađujemo sami.


Za dekoraciju, budući da smo ga namijenili ženskoj populaciji, ubacili smo dehidriranu perzijsku ružu. Jako jednostavna receptura. Sve moje kreacije se baziraju na highball skupini pića tako da smo i ovaj Spritz ukomponirali sa ledom i predstavili kao dugo piće”, objašnjava Skoblar.


Ninety-six Bubbles nam se jako svidio, a tijekom ljeta će tih 96 mjehurića u čaši biti pravo osvježenje.


Atraktivni sirup ljubičice u kombinaciji s talijanskim bottega proseccom uz jednostavnu i profinjenu, a efektnu dekoraciju u klasičnoj čaši. Nismo išli na vinsku ili coupe čašu kako bi i muškoj populaciji ovi kokteli bili jednako bliski i privlačni, bez da se koktele percipira kao žensko ili neko neprihvatljivo piće sa šarenim slamkama”, otkriva nam Skoblar sve o koktelu kojeg jednostavno morate isprobati.


96 bubbles

96 Bubbles (Sirup ljubičice, Bottega Prosecco, soda, dekoracija: korica limuna, perzijska ruža)


Teatro Lounge Bar je uveo i staklene slamke koje osim što izgledaju elegantno, ne utječu na okus poput plastičnih, a pritom su mislili i na okoliš, poslavši poruku održivosti i osviještenosti. Briga o samome sebi i o okolišu, dobitna je kombinacija za hedonizam po mjeri modernog čovjeka.


“Koktel je nešto što se pije tijekom cijele godine i nije rezerviran samo za ljetne mjesece i pool partyje. Percepcija je naših ljudi da su kokteli dodatak srpnju i kolovozu, a u svijetu je zapravo riječ o čaši užitka koji cijele godine upotpunjuje vrijeme namijenjeno za hedonizam u svakom trenutku opuštanja.


Godinu dana sam radio u vrhunskom baru u Njemačkoj i osobno se uvjerio kako njihova publika naručuje koktele usred zime. I naravno, nije riječ samo o slavnom Sex on the Beachu, Mojitu ili Pina Coladi, već je na repertoaru čitava paleta okusa i pića koji se mogu piti u svako doba.


Sjećam se kada su žene znale u siječnju naručiti klasike Old Fashion ili Negroni i to mi je uistinu otvorilo vidike. Kada uzmete u obzir da je to populacija iznad 50 godina, to predstavlja dokaz da je vani snažna scena koktela i to bez ikakvih ograničenja, dobnih, rodnih ili bilo kojih drugih. To je jedna sasvim uobičajena i normalna kultura.


Ovdje u Teatru smo napravili super priču jer nismo htjeli odvajati miješana pića poput Whiskey Cole i servirati ih u jednoj čaši, a koktel s našim potpisom u drugoj čaši. Išli smo na istu priču, isti stil i isti način serviranja.


Na taj način dajemo ljudima do znanja da je ispijanje koktela nešto sasvim normalno i može se konzumirati u svakoj prilici i sa svačije strane”, zaključuje.


Koktel Lolita’s Parfem kao posljednji okus ljeta


Na kraju našeg razgovora i isprobavanja favorita koji će se pijuckati ovoga ljeta na šarmantnoj terasi Teatra, uslijedio je i Lolita’s Parfem.


“Dvije navedene recepture su moj apsolutni favorit, ali imamo još jedan okus ljeta koji je meni osobno vrlo drag. Obožavam gorka pića,  međutim, Jagermeister mi prije nikada nije bio favorit, sve dok nisam počeo učiti o njemu. Naravno, navukao sam se


Zato sam osmislio koktel koji će se svidjeti i onima koji ne vole biljne likere. Uspio sam neutralizirati biljni aftertaste koji je opet jednako pozitivan za ovaj koktelSlatkasti biljni liker je dobro izbalansiran s dodatkom ruže i Thomas Henry gaziranom limunadom crvenog grejpa.


Koktel se zove Lolita’s Parfem i posvetio sam ga jednoj curi koja će se vjerojatno pronaći u ovoj priči. Imala je te večeri jedan jako dobar floralni parfem i ja sam joj iz glave izmiješao piće na bazi Jegera i crvenog grejpa.


Nešto je nedostajalo i otkrio sam sirup ruže koji je dao taj final touch. Kombinacija svježeg citrusa, limuna, sirupa ruže, crvenog grejpa Thomas Henryja za kojeg sam brand ambasador u Hrvatskoj, izbalansiran je s Jagermeisterom i tvori skladan spoj zanimljivih okusa.


Moj plan kada osmišljavam koktele je dobiti neki novi okus, a da se ne može dešifrirati što se sve od sastojaka nalazi u čaši već samo da se zna da je osjećaj odličan.


Lolita’s parfem je treći koktel koji smo osmislili i koji ćemo s ponosom ponuditi u Teatru”, kaže nam Skoblar.


Lolita's Perfume/Vedran Karuza

Lolita’s Perfume (Jagermeister Scharf, sok limuna, sirup ruže, Thomas Henry Pink Grapefruit, dekoracija: svježi grejp, menta)


Kada čujete ovakva pojašnjenja praćena osmijeha i gestikulacijama, jasno je da se iza priče o koktelima krije neizmjerna ljubav i posvećenost.


Osim što je za dobar koktel neophodna dobra prezentacija, poseban okus, boje, mirisi i atraktivan naziv, Skoblar kao neizostavan sastojak dobrog koktela izdvaja svoj tim koji stoji iza ove uzbudljive koktel priče.


“Bar tim uvijek na zanimljiv način prezentira priču koja stoji iza koktela i pruža gostu koloplet faktora koji osvajaju na prvi pogled i prvo kušanje. Bez kvalitetnog i znalačkog tima, ideja o drugačijim koktelima pada u vodu”, dodaje Skoblar.


A u Teatru je svaki detalj doista i poseban doživljaj koji vas uvlači u svijet u kojemu se vrijeme zaustavi, a svatko ponaosob pronalazi svoj razlog za uživanje i zaljubljivanje u ambijent i osjećaj zbog kojega se osjećate posebno, ali i pomalo razmaženo.


U planu je još mnogo projekata i ideja koje će zasigurno značiti prekretnicu na, ne samo riječkoj, već i hrvatskoj koktel sceni. Mi smo uživale i još dugo raspravljale o malim fragmentima koji su Teatro Lounge Bar smjestili među naše favorite za ugađanje sebi.