Foto Pexels
Priprema se brzo i jednostavno, a nema dodanih aroma i konzervansa
povezane vijesti
Donosimo vam osnovni recept za izradu najpopularnijeg umaka za sendviče na svijetu, domaćeg kečapa.
I to umaka bez aroma i konzervansa izvrsnih nutritivnih svojstava, jednostavan za pripremu.
Ukusan uz krumpiriće, savršen za brzu pripremu ružičastog umaka u kombinaciji s majonezom, kečap koji nalazimo na policama supermarketa ili u restoranima brze hrane nije baš neka injekcija dobrobiti jer je pun konzervansa, pojačivača okusa i sintetskih aroma naviklih prikriti okus sirovina niske kvalitete.
Sastojci:
- 250 gr pirea od rajčica
- 250 gr zrelih rajčica
- 200 ml vode
- 1 čaša bijelog octa
- 40 grama šećera
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 bijeli luk
- svježi bosiljak
- sjemenke komorača
- muškatni oraščić
- sol i papar
Priprema: Nasjeckajte nekoliko listova bosiljka i glavicu luka (oni koji preferiraju jači okus mogu povećati količinu luka), a u lonac na malo ulja stavite oguljene i nasjeckane rajčice, pire i vodu te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta.
Uklonite s vatre i izmiksajte uronjenim blenderom, uklanjajući sve ostatke kore ili sjemenki.
Vratite na vatru još 20 minuta, uvijek na laganoj vatri, pazeći da povremeno miješate drvenom kuhačom.
U ovom trenutku možete dodati začine, začiniti solju i paprom te uliti ocat i dalje miješati.
Nastavite kuhati još 15-25 minuta kako bi se umak još više zgusnuo i postigao željenu gustoću, uvijek na laganoj vatri.
Nakon što je vaš kečap spreman, možete ga prebaciti u jednu ili više staklenih teglica pravilno steriliziranih u kipućoj vodi.
Ostavite staklenke da odstoje naopako preko noći i nakon otvaranja ih čuvajte u hladnjaku.