Popularni umak

Evo recepta za domaći kečap, alternativu industrijskom proizvodu. Jednostavan je i nema konzervansa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Priprema se brzo i jednostavno, a nema dodanih aroma i konzervansa

Donosimo vam osnovni recept za izradu najpopularnijeg umaka za sendviče na svijetu, domaćeg kečapa.


I to umaka bez aroma i konzervansa izvrsnih nutritivnih svojstava, jednostavan za pripremu.


Ukusan uz krumpiriće, savršen za brzu pripremu ružičastog umaka u kombinaciji s majonezom, kečap koji nalazimo na policama supermarketa ili u restoranima brze hrane nije baš neka injekcija dobrobiti jer je pun konzervansa, pojačivača okusa i sintetskih aroma naviklih prikriti okus sirovina niske kvalitete.


Sastojci:


  • 250 gr pirea od rajčica
  • 250 gr zrelih rajčica
  • 200 ml vode
  • 1 čaša bijelog octa
  • 40 grama šećera
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 bijeli luk
  • svježi bosiljak
  • sjemenke komorača
  • muškatni oraščić
  • sol i papar

Priprema: Nasjeckajte nekoliko listova bosiljka i glavicu luka (oni koji preferiraju jači okus mogu povećati količinu luka), a u lonac na malo ulja stavite oguljene i nasjeckane rajčice, pire i vodu te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta.


Uklonite s vatre i izmiksajte uronjenim blenderom, uklanjajući sve ostatke kore ili sjemenki.


Vratite na vatru još 20 minuta, uvijek na laganoj vatri, pazeći da povremeno miješate drvenom kuhačom.


U ovom trenutku možete dodati začine, začiniti solju i paprom te uliti ocat i dalje miješati.


Nastavite kuhati još 15-25 minuta kako bi se umak još više zgusnuo i postigao željenu gustoću, uvijek na laganoj vatri.


Nakon što je vaš kečap spreman, možete ga prebaciti u jednu ili više staklenih teglica pravilno steriliziranih u kipućoj vodi.


Ostavite staklenke da odstoje naopako preko noći i nakon otvaranja ih čuvajte u hladnjaku.