Foto: iStock
Ako vam ih slučajno ostane viška, možete ih i zamrznuti!
povezane vijesti
Ako volite kavu, morate isprobati ove muffine, a ako ne… Postoji velika vjerojatnost da hoćete!
Bogati, sočni i ukusni muffini sa espressom prepuni su čokolade, a između njih i vas stoji svega tridesetak minuta pripreme. Uz to, predstavljaju jedan od idealnijih doručaka – mislimo, s kavom i čokoladom nema pogreške…
Ako vam ih slučajno ostane viška, možete ih i zamrznuti, preporuča autorica recepta Heather na svom blogu.
Sastojci
- 180 g višenamjenskog brašna
- 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice svježe kuhanog espressa, lagano ohlađenog
- 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g granuliranog šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 240 g kefira
- 115 g neslanog maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
- 120 g komadića čokolade
- šećer u prahu za posipanje po izboru
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 °C i pustite da se dobro ugrije, te obložite dva kalupa za muffine papirnatim čašicama.
Nakon toga, u posudi pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol, a u posebnoj posudi pomiješajte ohlađeni espresso, ekstrakt vanilije, šećer, jaja i kefir.
Ulijte ohlađeni maslac i izmiksajte da se sjedini. Dodajte suhe sastojke, miješajući drvenom kuhačom ili lopaticom tako da se skoro pa do kraja sjedine (neka ostane nekoliko tračaka brašna).
Lagano umiješajte komadiće čokolade i koristeći žlicu za sladoled, ravnomjerno podijelite tijesto u kalupe za muffine, tako da svaki napunite do vrha.
Pecite 5 minuta na 220 °C, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dodatnih 10-12 minuta. Možete provjeriti jesu li pečeni trikom sa čačkalicom.
Kada su gotovi, pustite ih desetak minuta da se ohlade, a zatim ih izvadite iz kalupa da se potpuno ohlade na rešetki. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.