FOTO: iStock
Popularno piće dobilo je novu dimenziju
povezane vijesti
Espresso Martini je već duže vrijeme jedno od najtrendi pića u koktel barovima. Možemo to itekako razumjeti jer je to piće fino slatko, kremasto i pravi je stimulans.
Budući da dan ne biste trebali započeti koktelom, donosimo ideju za super sočne Espresso Martini brownies kolače.
Slatka poslastica djeluje sa ili bez alkohola i ne sumnjamo da će se ponovno pronaći na stolu u jesenske dane.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g maslaca
- 200 g kakaa za pečenje
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 4 jaja
- 150 g nasjeckane crne čokolade
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 espresso (cca. 45 ml)
- Kahlúa liker od kave po želji
- prstohvat soli
- Za glazuru od kave:
- 300 g šećera u prahu
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 espresso (cca. 45 ml)
- 1 tabla tamne čokolade
Za kremu (po želji):
- 1 pakiranje crème fraîche
- Malo ekstrakta vanilije
Priprema:
Započnite s topljenjem maslaca. Zatim u posudi za miješanje dobro izmiješajte otopljeni maslac s kakaom, šećerom, brašnom, jajima, nasjeckanom čokoladom, ekstraktom vanilije i espressom. Po želji, ovdje možete dodati čašicu Kahlúe. Ne zaboravite prstohvat soli!
Zatim sve stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici na 175 stupnjeva oko 25-30 minuta. Za pripremu kreme istucite crème fraîche zajedno s malo ekstrakta vanilije dok ne postane pjenasta. Zatim spremite na hladno mjesto. Za glazuru od kave prvo otopite čokoladu i maslac pa dobro pomiješajte sa šećerom u prahu i espressom.
Kada izvadite kolač iz pećnice, bit će još dosta tekući. Stoga ga pažljivo prelijte glazurom od kave i zagladite. Zatim sve stavite u hladnjak ili na hladno mjesto dok se brownies i glazura potpuno ne ohlade i stvrdnu. Za posluživanje jednostavno narežite na komade i ukrasite šlagom i malo kakaa u prahu.