Proljeće na tanjuru

Energetska zdjela, proljetne tortilje… evo nekoliko hranjivih recepata za mnoštvo energije

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

ENERGETSKA ZDJELA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 10 min kuhanja


Sastojci za 4 osobe:


  • 125 g freekeha (zamjena: riža, bulgur, kus-kus ili kvinoja)
  • 4 jaja
  • 300 g šparoga, očišćenih, nasjeckanih i kuhanih na pari
  • 1 zreli avokado, oguljen, bez koštice i nasjeckan
  • 60 g feta sira, sitno izmrvljena

Pesto od kopra


  • 175 g svježeg peršina
  • 60 g svježeg kopra
  • 45 g sitno nasjeckanih oraha
  • 1 žličica sitno naribane korice limuna
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • pola žličice soli
  • četvrtina žličice svježe mljevenog papra
  • 60 ml maslinovog ulja

Priprema: Za pesto od kopra u sjeckalici izmiksajte peršin, kopar, orahe, koricu limuna, limunov sok, češnjak, sol i papar dok se ne sjedine. Dok je sjeckalica uključena, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane gotovo glatka.


Skuhajte freekeh prema uputama na pakiranju. U međuvremenu, napunite lonac vodom do visine od otprilike 8 cm i zagrijte dok ne dosegne lagano vrenje. Razbijte jedno hladno jaje u malu posudu ili tanjur, držeći posudu tik iznad vode, nježno ispustite jaje u vodu. Ponovite postupak s preostalim jajima. Kuhajte u lagano vrućoj vodi dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ne skuha prema želji, otprilike od 3 do 5 minuta.


Izvadite jaja rupičastom žlicom i dobro ocijedite na papirnatom ručniku. Pomiješajte freekeh s polovinom pesta. Ravnomjerno rasporedite u 4 zdjelice. Na vrh dodajte šparoge, avokado i izmrvljeni feta sir, zatim lagano prelijte dodatnim pestom. Na kraju stavite poširano jaje na vrh.



Foto: iStock

PROLJETNE TORTILJE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min pripreme, 10 min kuhanja


Sastojci za 2 osobe:


  • 2 tortilje od integralnog brašna
  • 3 jaja
  • četvrtina žličice soli i papra
  • prstohvat čili praha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 30 g sitno nasjeckane crvene paprike
  • 15 g sitno nasjeckanog luka
  • 500 g svježeg baby špinata
  • 60 g feta sira, izmrvljena

Priprema: Umutite zajedno jaja, sol, papar i čili prah te ostavite sa strane. U tavi zagrijte polovinu ulja na srednje jakoj vatri, pa pirjajte češnjak, crvenu papriku i luk 2 minute. Dodajte špinat i pirjajte još 1, 2 minute dok ne uvene.


Dodajte preostalo ulje u tavu i ulijte smjesu s jajima. Kuhajte od 3 do 4 minute dok se jaja ne počnu stezati uz rubove. Okrenite omlet i pecite dok se potpuno ne stisne. Podijelite omlet na pola. Svaku polovinu omleta i polovinu feta sira zamotajte u tortilju.



Foto: iStock

MINI QUICHE OD ŠPINATA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 20 min pripreme, 18 min kuhanja


Sastojci:


  • 2 kore lisnatog tijesta
  • 50 g mladog špinata
  • 45 g naribanog topljivog sira (gauda, edamer…)
  • 25 g ribanog tvrdog sira
  • 50 g feta sira, izmrvljenog
  • 4 jaja
  • 65 ml mlijeka
  • pola glavice luka, srednje veličine
  • četvrtina žličice soli
  • prstohvat svježe mljevenog papra

Priprema: Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva s uključenim ventilatorom ili na 220 stupnjeva ako ne koristite ventilator. Ako koristite smrznuto lisnato tijesto, izvadite ga iz zamrzivača i ostavite da se malo odmrzne.


Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja dok ne postane proziran. Pripazite da luk ne zagori. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja, ohlađeni prženi luk. Dodajte malo soli i papra.


Lagano namastite 2 kalupa za muffine. Koristeći okrugli kalup za kolačiće promjera 12 cm, izrežite krugove tijesta i nježno ih oblikujte u kalupima za muffine. Podijelite špinat, razmrvljenu fetu, sir za topljenje i ribani tvrdi sir između pripremljenih košarica od tijesta i lagano prelijte smjesom jaja i mlijeka.


Stavite kalupe u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 18 minuta, ili dok nadjev ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite mini quicheve u kalupima 5 minuta da se malo ohlade, a zatim ih premjestite na rešetku kako bi se potpuno ohladili.



Foto: iStock

SALATA OD SLANUTKA I TUNE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 5 min


Sastojci za 2 osobe:


l 250 g kuhanog slanutka


l 1 konzerva tune


l 2 tvrdo kuhana jaja


l matovilac


l sol, papar


l 1 žličica majoneze


l pola žličice senfa


Priprema: Ocijedite tunu, a jaja narežite na kockice. Sve sastojke pomiješajte. Dobro ohladite i uživajte.



Foto: iStock