
Foto: iStock
povezane vijesti
ENERGETSKA ZDJELA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme, 10 min kuhanja
Sastojci za 4 osobe:
- 125 g freekeha (zamjena: riža, bulgur, kus-kus ili kvinoja)
- 4 jaja
- 300 g šparoga, očišćenih, nasjeckanih i kuhanih na pari
- 1 zreli avokado, oguljen, bez koštice i nasjeckan
- 60 g feta sira, sitno izmrvljena
Pesto od kopra
- 175 g svježeg peršina
- 60 g svježeg kopra
- 45 g sitno nasjeckanih oraha
- 1 žličica sitno naribane korice limuna
- 3 žlice limunovog soka
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- pola žličice soli
- četvrtina žličice svježe mljevenog papra
- 60 ml maslinovog ulja
Priprema: Za pesto od kopra u sjeckalici izmiksajte peršin, kopar, orahe, koricu limuna, limunov sok, češnjak, sol i papar dok se ne sjedine. Dok je sjeckalica uključena, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane gotovo glatka.
Skuhajte freekeh prema uputama na pakiranju. U međuvremenu, napunite lonac vodom do visine od otprilike 8 cm i zagrijte dok ne dosegne lagano vrenje. Razbijte jedno hladno jaje u malu posudu ili tanjur, držeći posudu tik iznad vode, nježno ispustite jaje u vodu. Ponovite postupak s preostalim jajima. Kuhajte u lagano vrućoj vodi dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ne skuha prema želji, otprilike od 3 do 5 minuta.
Izvadite jaja rupičastom žlicom i dobro ocijedite na papirnatom ručniku. Pomiješajte freekeh s polovinom pesta. Ravnomjerno rasporedite u 4 zdjelice. Na vrh dodajte šparoge, avokado i izmrvljeni feta sir, zatim lagano prelijte dodatnim pestom. Na kraju stavite poširano jaje na vrh.
Foto: iStock
PROLJETNE TORTILJE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min pripreme, 10 min kuhanja
Sastojci za 2 osobe:
- 2 tortilje od integralnog brašna
- 3 jaja
- četvrtina žličice soli i papra
- prstohvat čili praha
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 30 g sitno nasjeckane crvene paprike
- 15 g sitno nasjeckanog luka
- 500 g svježeg baby špinata
- 60 g feta sira, izmrvljena
Priprema: Umutite zajedno jaja, sol, papar i čili prah te ostavite sa strane. U tavi zagrijte polovinu ulja na srednje jakoj vatri, pa pirjajte češnjak, crvenu papriku i luk 2 minute. Dodajte špinat i pirjajte još 1, 2 minute dok ne uvene.
Dodajte preostalo ulje u tavu i ulijte smjesu s jajima. Kuhajte od 3 do 4 minute dok se jaja ne počnu stezati uz rubove. Okrenite omlet i pecite dok se potpuno ne stisne. Podijelite omlet na pola. Svaku polovinu omleta i polovinu feta sira zamotajte u tortilju.
Foto: iStock
MINI QUICHE OD ŠPINATA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 min pripreme, 18 min kuhanja
Sastojci:
- 2 kore lisnatog tijesta
- 50 g mladog špinata
- 45 g naribanog topljivog sira (gauda, edamer…)
- 25 g ribanog tvrdog sira
- 50 g feta sira, izmrvljenog
- 4 jaja
- 65 ml mlijeka
- pola glavice luka, srednje veličine
- četvrtina žličice soli
- prstohvat svježe mljevenog papra
Priprema: Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva s uključenim ventilatorom ili na 220 stupnjeva ako ne koristite ventilator. Ako koristite smrznuto lisnato tijesto, izvadite ga iz zamrzivača i ostavite da se malo odmrzne.
Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja dok ne postane proziran. Pripazite da luk ne zagori. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja, ohlađeni prženi luk. Dodajte malo soli i papra.
Lagano namastite 2 kalupa za muffine. Koristeći okrugli kalup za kolačiće promjera 12 cm, izrežite krugove tijesta i nježno ih oblikujte u kalupima za muffine. Podijelite špinat, razmrvljenu fetu, sir za topljenje i ribani tvrdi sir između pripremljenih košarica od tijesta i lagano prelijte smjesom jaja i mlijeka.
Stavite kalupe u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 18 minuta, ili dok nadjev ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite mini quicheve u kalupima 5 minuta da se malo ohlade, a zatim ih premjestite na rešetku kako bi se potpuno ohladili.
Foto: iStock
SALATA OD SLANUTKA I TUNE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 5 min
Sastojci za 2 osobe:
l 250 g kuhanog slanutka
l 1 konzerva tune
l 2 tvrdo kuhana jaja
l matovilac
l sol, papar
l 1 žličica majoneze
l pola žličice senfa
Priprema: Ocijedite tunu, a jaja narežite na kockice. Sve sastojke pomiješajte. Dobro ohladite i uživajte.
Foto: iStock