Foto: Pixabay
Za baršunastiju teksturu džem možete procijediti
povezane vijesti
Smokve su pogodne za jelo svježe, sušene ili se od njih može napraviti ukusan džem. Namažite ga na kruh, kekse, iskoristite za pripremu raznih slastica, ali i kao izvrstan prilog uz pladanj odležanih sireva.
Sastojci
- 1 kg smokava
- 400 g smeđeg šećera
- 2 limuna (za koru i sok)
- voda po ukusu
Priprema
Nabavite smokve kakvoće koju preferirate, pazeći da su zrele, ali čvrste. Pažljivo ih operite, osušite i ogulite im peteljku.
Otvorite ih na četvrtine i stavite u zdjelu zajedno s dobro opranom limunovom korom, ocijeđenim limunovim sokom i smeđim šećerom.
Šećer uvijek mora biti u omjeru između 40 i 60% na kg proizvoda, ovisno koliko slatko želite. Odabrali smo omjer od 40%.
Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se marinira oko 6 sati.
Prebacite smjesu iz zdjele u veliki, visoki lonac. Izvadite limunovu koru, dodajte malo vode (samo da prekrije smjesu) i stavite na srednje laganu vatru.
Neprekidno miješajte da se šećer ne zalijepi za dno te pazite da površinsku pjenu uklonite šupljikavom žlicom, kako bi džem bio sjajan.
Kuhajte oko sat vremena dok džem ne postane pun i mekan. Ako želite baršunastiju teksturu, džem možete procijediti.