Nepravedno zaboravljena

Dunja potiče kontrolu šećera u krvi i savršena je za pripremu ukusnih slastica i džemova

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Rijetko prisutna na našim stolovima unatoč brojnim nutritivnim svojstvima

Glavna kvaliteta dunje je bogatstvo pektina, topivog dijetalnog vlakna sa svojstvima želatinizacije, stabilizacije i zgušnjavanja.


Zahvaljujući ovim karakteristikama, pektin potiče kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga se dunja može smatrati valjanom pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i mogu je konzumirati, u okviru zdrave i uravnotežene prehrane, čak i dijabetičari.


Sadrži antioksidanse, poput polifenola i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.


Opet zahvaljujući visokom sadržaju pektina, dunje potiču pokretljivost crijeva i izvrstan je prirodni lijek protiv zatvora.


Ima protuupalna svojstva na crijevima i želucu i sadrži jabučnu kiselinu, tvar koja pomaže probavi.


Konačno, dunja je bogata mineralima, posebno kalijem.


Osobe s alergijama na jabuke ili drugo voće također mogu biti osjetljive na dunje, zbog čega je konzumacija ovog voća kontraindicirana.


Dunje se također mogu koristiti za pripremu infuzija i biljnih čajeva.


Kuhane s vodom i začinima poput cimeta ili đumbira stvaraju topli, aromatični napitak savršen za hladne dane.