Foto: Pixabay
Rijetko prisutna na našim stolovima unatoč brojnim nutritivnim svojstvima
povezane vijesti
Glavna kvaliteta dunje je bogatstvo pektina, topivog dijetalnog vlakna sa svojstvima želatinizacije, stabilizacije i zgušnjavanja.
Zahvaljujući ovim karakteristikama, pektin potiče kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga se dunja može smatrati valjanom pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i mogu je konzumirati, u okviru zdrave i uravnotežene prehrane, čak i dijabetičari.
Sadrži antioksidanse, poput polifenola i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.
Opet zahvaljujući visokom sadržaju pektina, dunje potiču pokretljivost crijeva i izvrstan je prirodni lijek protiv zatvora.
Ima protuupalna svojstva na crijevima i želucu i sadrži jabučnu kiselinu, tvar koja pomaže probavi.
Konačno, dunja je bogata mineralima, posebno kalijem.
Osobe s alergijama na jabuke ili drugo voće također mogu biti osjetljive na dunje, zbog čega je konzumacija ovog voća kontraindicirana.
Dunje se također mogu koristiti za pripremu infuzija i biljnih čajeva.
Kuhane s vodom i začinima poput cimeta ili đumbira stvaraju topli, aromatični napitak savršen za hladne dane.