Foto: iStock
Čim se krenete malo poigravati s okusima i kombinacijama, otkriti ćete divan svijet ukusnih spojeva.
povezane vijesti
Ako se pitate kako riži dodati više okusa, imamo veoma jednostavan odgovor: začini!
Čim se krenete malo poigravati s okusima i kombinacijama, otkriti ćete divan svijet ukusnih spojeva koji rezultiraju fantastičnim obrocima koji mogu biti prilog ili pak samostalno jelo.
U nastavku vam donosimo tri ideje za rižu koja obiluje aromama i okusima!
Riža s maslacem i češnjakom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 4 mljevena češnja češnjaka
- 325 g nekuhane bijele riže
- 700 ml temeljca
- pola žličice soli
- vršak žličice mljevenog crnog papra
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri zajedno s maslacem i maslinovim uljem, a potom dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i lagano ju tostirajte par minuta.
Dodajte temeljac i promiješajte sastojke. Zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.
Riža s kurkumom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 3 mljevena češnja češnjaka
- 325 g nekuhane bijele riže
- jedna i pol žličica kurkume u prahu
- 600 ml temeljca
- 1 list lovora
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i dinstajte dok luk ne postane proziran. Dodajte rižu i kurkumu u prahu i promiješajte.
Nakon par minuta, dodajte temeljac i lovorov list, a zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati rižu tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.
Riža s korijanderom i limetom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 2 mljevena češnja češnja
- 325 g nekuhane bijele riže
- jedna oguljena limeta
- 600 ml temeljca
- sok od dvije limete
- 15 g sitno nasjeckanog korijanadera
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i miješajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta.
Potom dodajte temeljac i koricu limete i promiješajte sastojke. Pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru. Neka se kuha dok sva tekućina ne nestane (ne miješati tijekom ovog koraka!). Maknite s vatre i ostavite 5-10 minuta pokriveno da se riža kuha na pari. Nakon toga dodajte sok limete i nasjeckani korijander i umiješajte u rižu, a zatim poslužite.