FOTO: iStock
Ovih praznika postanite stručnjak za omiljeni topli koktel
povezane vijesti
Kuhano vino je jedan od simbola prosinca, pijemo ga ne samo na adventskim kućicama, volimo ga raditi i kod kuće. No, ako ste ikad isprobali napraviti ili bolje rečeno skuhati vino, možda ni niste bili toliko sretni s krajnjim rezultatom.
Kako biste ovog Božića svojima gostima poslužili ono savršeno kuhano vino, donosimo pet savjeta koji će vam u tome pomoći. Garantirano!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pripazite na kvalitetu vina
Mnogi ljudi idu za tim, kad se već vino kuhano, onda bolje staviti ono jeftinije. To je jedna od vodećih grešaka prilikom izrade ovog aromatičnog zimskog koktela. Što je vino bolje, to će i ono kuhano biti bolje. Imajte na umu da najbolje pristaju suha do polusuha vina, bez obzira je li radite kuhano crno ili bijelo.
Kuhano vino se zapravo ne kuha
Bez obzira na to što se tako naziva, vino zapravo nikad prilikom izrade ne kuhamo. Ovu grešku zapravo radi većina ljudi. Znači, vino se ne kuha, ono se tek zagrije. Pripazite da temperature ne prelazi maksimalnih 78 stupnjeva jer u protivnom će alkohol isparit, a to dovodi i do promjene okusa i samih začina.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koristite prave začine
Ako kod kuće nemate svježe začine, možete koristiti alternativne mješavine začina. No, imajte na umu da je svježe ipak bolje.
Koristite posude od nehrđajućeg čelika
Možda se ne čini na prvu kao bitan faktor, no pravilan odabir posude u kojoj ćete kuhati vino je jednako važno. Nikad ne koristite posude od aluminija, bakra ili nekog drugog metala.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Neka vino odstoji
Kako bi se svi okusi stopili, stručnjaci savjetuju da kuhano vino prije konzumacije odstoji jedan sat ili čak jedan dan. Prije posluživanja dovoljno je ugrijati vino.