Ukusni "rekviziti"

Donosimo recepte za izrazito ukusne navijačke zalogaje

Novi list

Foto: iStock

Foto: iStock

Brzo su gotovi, a odlično se slažu uz pivo!

PIKANTNE EMPANADE


Težina: srednje


Vrijeme: priprema 45 min, pečenje 20 min


Sastojci za punjenje:


  • maslinovo ulje
  • 1 glavica kapule
  • 1 crvena paprika
  • 600 g mljevenog junećeg mesa (može i miješano)
  • 10 zelenih maslina (otkoštičenih i narezanih)
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • 1 jaje
  • sol i papar

Sastojci za tijesto:


  • 100 g maslaca
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 450 g integralnog brašna (može bijelo ili neko bezglutensko)
  • sol

Priprema: Zagrijati ulje te dodati sjeckanu kapulu i papriku na kockice. Malo propirjati, a zatim dodati meso i nastaviti dalje pirjati te dodati masline, kim i mljevenu ljutu papriku.


Posoliti i popapriti. Pirjati dok ne nestane višak tekućine. Ostaviti nadjev da se ohladi. Umijesiti maslac, sir i brašno i dodati soli. Ako je tijesto pretvrdo, dodati vodu. Staviti u hladnjak na najmanje pola sata.


Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga i rezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti od 1 do 2 žlice nadjeva. Rubove premazati jajetom, preklopiti i vilicom pritisnuti.


Posložiti empanade na papir za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i staviti peći na 180° 20 minuta. Ako želite, uz empanade možete poslužiti bilo kakav umak na bazi vrhnja ili jogurta. Mi smo umutili jogurt, svježi sir i malo tabasca.


(Izvor recepta: prekratakdan.blogspot.com)



MALE PIZZE OD LISNATOG


Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 20 min


Sastojci:


  • 3 lisnata tijesta
  • 400 gr umaka od rajčice
  • mozzarella
  • 1 paprika
  • 1 mali luk
  • pikantna salama
  • maslinovo ulje, sol, papar origano

Priprema: Čašom ili kalupom izrežite krugove od lisnatog tijesta. Umak od rajčice začinite solju i paprom. Za vegetarijansku varijantu, sitno narežite povrće i popržite ga na malo ulja.


Na vrh svakog diska lisnatog tijesta dodajte žličicu umaka od rajčice i kockicu mozzarelle. Dodajte povrće za vegetarijance i salamu za nevegetarijance. Na kraju dodajte malo origana i malo ulja. Pecite na 180° 15 minuta.


Foto: iStock

Mini pizzas with tomatoes and mozzarella cheese.


SLATKO-KISELA REBARCA


Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 35 min


Sastojci za 6 osoba:


  • 800 g svinjskih rebarca
  • 10 g harise, paste od ljutih čili papričica
  • 10 g meda
  • 10 g senfa
  • 1,5 dl octa
  • sol i papar

Priprema: Pomiješajte ocat u velikoj zdjeli s medom, senfom i harisom, dodajte rebra i izmiješajte rukama da ih sve začinite, poklopite i ostavite da se marinira sat vremena u hladnjaku.


Rebarca poslagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, posoliti ih i popapriti te ih peći u zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, povremeno ih okrećući i često premažući marinadom, na kraju kuhanja moraju biti zlatnosmeđa i hrskava. Poslužite ih vruće.



ŠTAPIĆI RAJČICA I ORIGANO


Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 15 min, pečenje 20 min


Sastojci:


  • 2 pakiranja gotovog tijesta za pizzu
  • 4-5 žlica umaka od rajčice
  • 1 žlica origana
  • 2 pune žlice naribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema: Razmotajte oba tijesta za pizzu, ostavite ih na papiru u koji su bila zamotana. Narežite ih na trakice, malo ih rastanjite rukama. Prebacite ih s papirom u tepsiju. Trake tijesta premažite umakom od rajčice, posipajte origanom, lagano posolite i pecite na 200° 10 minuta.


Plehove izvadite iz pećnice, štapiće pokapajte s malo ulja, pospite parmezanom i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta, prekrivši ih aluminijskom folijom da ne potamne.