
Foto: KLENOVA
I najobičniju fetu kruha pretvorit će u paletu neodoljivih okusa
povezane vijesti
PIKANTNI NAMAZ OD KESTENA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 30 min
Sastojci:
- 1/3 šalice nasjeckanog luka
- 2 češnja najseckanog češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat sušenog timijana
- 1 šalica kuhanog i oguljenog kestena
- 3 žlice vode
- 1 žlica peršina (sušeni ili svježi)
- prstohvat soli
- prstohvat sušenog čilija
Priprema: Na tavi na maslinovom ulju popržite luk, timijan, čili i češnjak. Pirjate 4, 5 minuta, pa dodajte 2 žlice vode samo da sastojci ne zagore.
Dodajte kuhane kestene i kuhajte još koju minutu. U multipraktik ubacite sastojke iz tave, dodajte još žlicu vode, sol i miksajte dok ne dobijete kremasti namaz. Na kraju dodajte peršin, a maslac od kestena držite u staklenci.
ZDRAVI NAMAZ OD PATLIDŽANA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 130 g tahinija (paste od mljevenih sezamovih sjemenki)
- 2 žlice limunovog soka
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat krupne soli
- prstohvat čilija
- prstohvat kima
- stručak svježeg, nasjeckanog peršina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°, s vilicom izbodite rupice po patlidžanima i stavite ih peći na 30 minuta. Kada omekšaju, izvadite mekano meso i to meso ubacite u sjeckalicu sa svim ostalim sastojcima. Izmiksajte dok ne dobijete finu mazivu smjesu.
NAMAZ OD BATATA I PAPRIKE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min
Sastojci:
- 450 g batata
- 5 crvenih paprika
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- malo čilija u prahu
- sol i papar po ukusu
- prstohvat bosiljka
Priprema: Batate ogulite, narežite na kockice i kuhajte 20 minuta pa ih ocijedite. U pećnici ili na roštilju ispecite paprike, ogulite ih i dodajte batatu.
Na ulju popržite češnjak i dodajte ga batatu i paprikama zajedno s čilijem, bosiljkom te soli i paprom, pa sve izmiksajte ili u blenderu ili štapnim mikserom.
KLASIČNI HUMUS
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 min
Sastojci:
2 limenke slanutka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sezama
2 češnja češnjaka
2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
Priprema: Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da posmeđi, već samo da se zagrije. Češnjak narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju sve pospite s malo čilija. Prije serviranja držite u hladnjaku.