Za prste polizat'

Donosimo recept za “špagete od milijun dolara” koje će voljeti čitava obitelj

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Okusom bogat složenac koji nije teško za napraviti, a kasnije ga možete i zamrznuti

Bogato jelo popularno pod nazivom “špageti od milijun dolara” složenac je od špageta, sira i domaćeg mesnog umaka.


Osim što je slastan i zasitan obrok, jednostavan je za napraviti i zasigurno će ga voljeti čitava obitelj. Spoj lazanja i bolognesea – što je tu za ne voljeti?


Sastojci


  • 500 g špageta
  • 220 g mljevene junetine
  • 220 g mljevene svinjske kobasice
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 700 ml umaka od rajčice
  • 40 g maslaca
  • 220 g krem sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 210 g svježeg sira ili ricotta sira
  • 220 g naribanog sira
  • 65 g svježe ribanog parmezana
  • sol i papar, po ukusu

Priprema


Mesni umak


U velikoj tavi prodinstajte luk i češnjak koje ste prethodno usitnili te dodajte mljevenu govedinu kobasicu i začinite solju i paprom. Ubacite pasiranu rajčicu osim 100 ml koje ostavite za kasnije. Promiješajte dok se ne sjedini i stavite na stranu.


Špageti


Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente. Ocijedite i stavite vruće špagete u veliku zdjelu za miješanje te im dodajte maslac i 100 ml umaka od rajčice te promiješajte.


Umak od sira


U posudi pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje i svježi sir.


Pećnicu stavite zagrijavati na 180 °C.


U posudu za pečenje cca 23×33 cm dodajte pola špageta, pola mesnog umaka te povrh dodajte umak od sira kojeg zagladite.


Na sloj sira stavite preostale rezance. Dodajte mesni umak na vrh i zagladite u ravnomjeran sloj. Odozgo pospite naribani sir i parmezan.


Pecite 30-40 minuta, te nakon 20 minuta provjerite gornji sloj sira, te ako se prebrzo peče pokrijte aluminijskom folijom. Kad je pečen, složenac pustite da se stisne jedno 15 minuta a potom toplo poslužite. Uslast”