Slatka rapsodija u teglici

Donosimo nekoliko recepata za džemove i marmelade, uključujući i jedan s čokoladom

Ana Braškić

Prije početka kuhanja pripremiti teglice u koje ćete ih spremiti!

MARMELADA OD LUBENICE


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: priprema 40 min, kuhanje 40 min


SASTOJCI ZA 300 G PEKMEZA:


  • 1 kg lubenice
  • 70 g soka od naranče
  • 180 g šećera

PRIPREMA: Prije početka kuhanja pripremiti teglice u koje ćete spremiti pekmez. Dovoljno ih je 10-ak minuta prokuhati s poklopcima i pustiti da se osuše.


Lubenicu narezati na komade, ukloniti koru i koštice te nasjeckati na kocke (trebali bi dobiti 930 g mesa). Staviti ih u cjedilo i pustiti da stoji 30 min.


Po isteku vremena prebaciti u lonac, dodati šećer i naranču i kuhati na laganoj vatri 40-ak minuta, često miješajući. Izraditi štapnim mikserom i puniti teglice.


Čuvati u hladnjaku oko tri mjeseca. Može se jesti odmah uz tost, sladoled ili dodatak kolačima.


Foto: RIMMA_BONDARENKO


Foto:  RIMMA_BONDARENKO

DŽEM OD KRUŠAKA I ĐUMBIRA


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: priprema 10 min, kuhanje 40 min


SASTOJCI ZA 500 G PEKMEZA:


  • 1 kg krušaka
  • 100 g svježeg đumbira
  • 50 g soka limuna
  • 350 g šećera

PRIPREMA: Prije početka kuhanja sterilizirati staklenke (vidi recept s lubenicom). Kruške oguliti, ukloniti sjemenke i narezati na kockice. Đumbir oguliti i sitno nasjeckati.


U lonac staviti kruške, đumbir, sok limuna i šećer. Staviti na srednje jaku vatru, povremeno protresti lonac kako se ne bi zalijepilo. Kada se šećer potpuno otopio pojačati vatru.


Kuhati dok pekmez ne postigne temperaturu od 108° stupnjeva, odnosno do trenutka kada je smjesa dovoljno gusta da se trag na kuhači ne briše.


Napuniti teglice, zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se ohladi. Teglice čuvati od 2 do 3 mjeseca na mračnom mjestu, a u hladnjaku će trajati i dulje. Poslužiti uz tost i maslac, ili uz zrele sireve.



Foto: JATRAX

MARMELADA OD ŠLJIVA I ČOKOLADE


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: priprema 15 min, kuhanje 120 min


SASTOJCI ZA 900 G PEKMEZA:


  • 1 kg šljiva
  • 80 g čokolade s 85 % kakaa
  • 1 žlica soka limuna
  • 450 g demerara šećera

PRIPREMA: Prvo sterilizirati teglice (vidi recept s lubenicom). Šljive oprati i ukloniti im koštice te narezati na veće komade. U lonac staviti šljive, šećer i sok limuna.


Kuhati dok se šljive ne raspadnu i marmelada zgusne. Kad je marmelada kuhana, ugasiti plamen i izraditi štapnim mikserom. Tek sada dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se posve ne ukomponira.


Još vrućom marmeladom puniti teglice. Zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se hlade na sobnoj temperaturi. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu oko tri mjeseca, ili u hladnjaku, pa će vam trajati dulje.



Foto: JANNA DANILOVA

MARMELADA OD BRESKVE S LAVANDOM


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: priprema 60 min, kuhanje 40 min


SASTOJCI ZA 800 G PEKMEZA:


  • 1,3 kg breskvi
  • 1 žličica sušenih cvjetova lavande
  • 300 g šećera

PRIPREMA: Prije početka kuhanja pobrinite se za staklenke (vidi recept s lubenicom). Breskve oguliti, ukloniti im košticu te narezati na kockice. Staviti u lonac, dodati šećer i lavandu.


Dobro promiješati i staviti sat vremena u hladnjak. Po isteku vremena staviti na srednju vatru te često miješajući kuhati 40-ak minuta.


Kada je marmelada postala gusta, njome puniti staklenke, zatvoriti, okrenuti naopako i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.


Čuvati oko 3 mjeseca na tamnom i hladnom mjestu, a u hladnjaku i dulje.



Foto: HEIKERAU