Superhrana

Donosimo dva genijalna recepta s crvenim kupusom

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

S ovim povrćem mogu se pripremiti ukusne juhe i rižoto, ali i razni prilozi

Crveni kupus je fino hrskav, a kuhanjem postaje mekan i sklon je promjeni prirodne boje. Koristi se za pripremu ukusnih juha i rižota, ali i za vrlo primamljive priloge.


Riječ je o namirnici koja je bogata vitaminima i mineralima, a koja pomaže u jačanju imunološkog sustava i održavanju tijela i duha mladima.


Donosimo vam dva recepta u kojima je glavni protagonist upravo crveni kupus!


Ljubičaste lazanje


Sastojci:


  • 250 gr svježih lazanja
  • 1 crveni kupus
  • 100 gr gorgonzole
  • 1 bijeli luk
  • bešamel
  • ribani parmezan
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema: Kupus dobro očistite i narežite na trakice. U tavu stavite dosta ulja i dodajte luk. Propirjajte i dodajte crveni kupus… neka se kuha na umjerenoj vatri.


Zatim dodajte sol i čašu vode. Poklopite i nastavite kuhati 15 minuta.


Kada se kupus dobro propirja, dodajte bešamel i izmiksajte da dobijete jednoličnu kremu. Po potrebi začinite solju i paprom.


Počnite slagati lazanje sa slojem svježe tjestenine, slojem ljubičastog bešamela, dodajte komadiće kupusa i komadiće gorgonzole narezane na kockice. Na kraju obilato pospite parmezanom.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-30 minuta i poslužite vruće, ali ne prevruće!


Slatko – kiseli prilog


Sastojci:


  • 400 g crvenog kupusa
  • 3 g komorača
  • 60 g luka
  • 20 g smeđeg šećera
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • balsamico ocat
  • sol

Priprema: Kupus operite i narežite na četvrtine, odstranite bijeli dio i narežite na tanke trakice. Narežite luk i stavite ga u tavu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.


Dodajte smeđi šećer i ostavite da porumeni s nasjeckanim komoračem. Dodajte kupus i sol. Nakon 10 minuta dodajte balsamico ocat.


Pustite da ispari i dobro promiješajte. Jelo je vrlo brzo za napraviti i vrlo ukusno, savršeno kao prilog uz losos, ali i meso.