Foto Pexels
S ovim povrćem mogu se pripremiti ukusne juhe i rižoto, ali i razni prilozi
povezane vijesti
Crveni kupus je fino hrskav, a kuhanjem postaje mekan i sklon je promjeni prirodne boje. Koristi se za pripremu ukusnih juha i rižota, ali i za vrlo primamljive priloge.
Riječ je o namirnici koja je bogata vitaminima i mineralima, a koja pomaže u jačanju imunološkog sustava i održavanju tijela i duha mladima.
Donosimo vam dva recepta u kojima je glavni protagonist upravo crveni kupus!
Ljubičaste lazanje
Sastojci:
- 250 gr svježih lazanja
- 1 crveni kupus
- 100 gr gorgonzole
- 1 bijeli luk
- bešamel
- ribani parmezan
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema: Kupus dobro očistite i narežite na trakice. U tavu stavite dosta ulja i dodajte luk. Propirjajte i dodajte crveni kupus… neka se kuha na umjerenoj vatri.
Zatim dodajte sol i čašu vode. Poklopite i nastavite kuhati 15 minuta.
Kada se kupus dobro propirja, dodajte bešamel i izmiksajte da dobijete jednoličnu kremu. Po potrebi začinite solju i paprom.
Počnite slagati lazanje sa slojem svježe tjestenine, slojem ljubičastog bešamela, dodajte komadiće kupusa i komadiće gorgonzole narezane na kockice. Na kraju obilato pospite parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-30 minuta i poslužite vruće, ali ne prevruće!
Slatko – kiseli prilog
Sastojci:
- 400 g crvenog kupusa
- 3 g komorača
- 60 g luka
- 20 g smeđeg šećera
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- balsamico ocat
- sol
Priprema: Kupus operite i narežite na četvrtine, odstranite bijeli dio i narežite na tanke trakice. Narežite luk i stavite ga u tavu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Dodajte smeđi šećer i ostavite da porumeni s nasjeckanim komoračem. Dodajte kupus i sol. Nakon 10 minuta dodajte balsamico ocat.
Pustite da ispari i dobro promiješajte. Jelo je vrlo brzo za napraviti i vrlo ukusno, savršeno kao prilog uz losos, ali i meso.