Okusi proljeća

Donosimo čak 4 recepta za slasni vege humus

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Iako je baza ista, u okusima ćete uživati!

Jednom kada probate napraviti humus kod kuće, vrlo vjerojatno više nećete htjeti onaj kupovni!


Ovim člankom želimo vas inspirirati na isprobavanje humusa koji se mrvicu razlikuju od onog klasičnog. Iako je baza ista, u okusima ćete uživati!


Humus od pečene cikle


Sastojci:


  • 1 manja pečena cikla
  • 400 g ocijeđenog slanutka
  • korica i sok od jednog limuna
  • 2 velika češnja češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • sol i papar
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:


Izmiksajte pečenu ciklu u multipraktiku dok ne postane glatka. Dodajte 400 g slanutka, koricu i sok jednog većeg limuna, 2 velika režnja češnjaka, 2 žlice tahinija te prstohvat soli i papra. Miješajte uz polagano ulijevanje 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Humus od mrkve


Sastojci:


  • 300 g kuhane mrkve
  • 400 g ocijeđenog slanutka
  • sok od jednog limuna
    2 velika češnja češnjaka
  • 3 žlice tahinija
  • 3 žlice harissa paste
  • sol i papar
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:


Pomiješajte 400 g ocijeđenog slanutka, 300 g kuhane mrkve, 2 žlice limunovog soka, 2 češnja češnjaka, 3 žlice tahinija, 3 žlice harissa paste, pola žličice soli i papra, Miješajte uz polagano ulijevanje 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Humus od kurkume


Sastojci:


  • 400 g ocijeđenog slanutka
  • koricu i sok od jednog limuna
  • 1 veliki mljeveni češanj češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • 1 i pol žličica kurkume
  • 1 žličica paprike
  • pola žličice sezamovog ulja
  • sol i papar
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:


Pomiješajte 400 g ocijeđenog slanutka, 2 žlice tahinija, 1,5 žličice kurkume, sok od pola velikog limuna, 2 žličice nasjeckanog češnjaka, 1 žličicu paprike, pola žličice sezamovog ulja, te postepeno dodajte 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Humus od zelenog graška


Sastojci:


  • 400 g slanutka, ocijeđenog
  • 1 veći češanj češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • 1 šalica zelenog graška
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:


Pomiješajte 400 g ocijeđenog slanutka, češnjak, 2 žličice tahini paste, grašak, maslinovo ulje, sol i papar u blenderu i poslužite.


Uslast!